Νέα μέτρα στήριξης εξετάζει η Ιαπωνία

Νέα μέτρα στήριξης εξετάζει η Ιαπωνία

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πράσινο φως έδωσε το ΔΝΤ στην Ιαπωνία για διοχέτευση περισσότερου χρήματος στην οικονομία, προκειμένου να ενισχυθούν η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός. Αναθεωρώντας για τρίτη φορά επί τα χείρω τις προβλέψεις του 2019 για την ιαπωνική οικονομία, το ΔΝΤ συνέστησε παράλληλα στην κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) να εφαρμόσει βιώσιμες πολιτικές, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει μακριά από τον στόχο του 2%.

Μεταξύ άλλων, προτείνει στην BOJ να εστιάσει στα ομόλογα με μικρότερη διάρκεια και προς το παρόν να μη θέτει ως στόχο την απόδοση 0% των 10ετών ομολόγων. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ορισμένα μέτρα, όπως οι εκπτώσεις στις αγορές μέσω καρτών, καθώς και οι φοροαπαλλαγές στην αγορά κατοικιών και αυτοκινήτων, έχουν ήδη ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, προετοιμάζεται για την εφαρμογή νέων μέτρων στήριξης, καθώς η οικονομία της χώρας έχει πληγεί από την πρόσφατη αύξηση στον φόρο κατανάλωσης, από τις καταστροφές των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και από τη γενικότερη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η κεντρική τράπεζα οφείλει να συνεχίσει το πρόγραμμα επεκτατικής πολιτικής, ωστόσο πρέπει να βρει παράλληλα τρόπους προκειμένου να μετριάσει το συνεχώς αυξανόμενο κόστος που προκύπτει από τα παρατεταμένης διάρκειας μέτρα στήριξης, όπως υπογράμμισε το ΔΝΤ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σχολίασε ότι αυτή τη στιγμή η Ιαπωνία έχει επεκτείνει σε τέτοιο βαθμό τη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική, ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάποιο απρόβλεπτο γεγονός, η χώρα θα έχει περιορισμένη ευελιξία και δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή