Αυστηρές ποινές για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας επιβάλλει το Πεκίνο

Αυστηρές ποινές για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας επιβάλλει το Πεκίνο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωθηση στις διαπραγματεύσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας ενδέχεται να δώσει η απόφαση της Κίνας να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Πρόκειται για ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες, με την Ουάσιγκτον να ασκεί διαρκώς πιέσεις στο Πεκίνο για το θέμα.

Οπως ανακοίνωσε, το Πεκίνο προτίθεται να επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις σε κάθε παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων και στην κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν διευκρίνισε, πάντως, σε ποιες ακριβώς κινήσεις θα προχωρήσει. Πάγιο αίτημα της Ουάσιγκτον είναι να πατάξει το Πεκίνο την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Προπαντός, όμως, η Ουάσιγκτον ζητάει από την κινεζική ηγεσία να μην αναγκάζει πλέον τις αμερικανικές επιχειρήσεις να εκχωρούν τεχνογνωσία και εμπορικά μυστικά τους στις κινεζικές. Το αίτημα αφορά την πολιτική του Πεκίνου, που για να δώσει άδεια λειτουργίας σε ξένη επιχείρηση της θέτει όρο να συνάψει κοινοπραξία με εγχώρια ομόλογή της. Με τον τρόπο αυτόν, υποκλέπτει τεχνογνωσία και εμπορικά μυστικά από τις αμερικανικές επιχειρήσεις.  Επιχειρώντας, έτσι, να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ουάσιγκτον και να διευκολύνει την προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πλευρές, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα έχει περιορίσει τις κλοπές πνευματικής ιδιοκτησίας μέχρι το 2022 και ότι θα διευκολύνει την αποζημίωση όσων έχουν πληγεί από κλοπή πνευματικής τους ιδιοκτησίας.

Εχει προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα δήλωση του επικεφαλής της κινεζικής διαπραγματευτικής ομάδας για το εμπόριο ότι το Πεκίνο θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις των κρατικών επιχειρήσεων. Τόνισε επίσης ότι θα ανοίξει τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στον ανταγωνισμό και θα επιβάλει σεβασμό των πνευματικών δικαιωμάτων.

Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, εξέφρασε την πρόθεση να εργαστεί από κοινού με την Ουάσιγκτον ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν στην πρώτη φάση μιας εμπορικής συμφωνίας που θα βασίζεται μερικώς στην «ισότητα».

Λίγες ώρες αργότερα, πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως δεν συμμερίζεται τη θέση του Κινέζου ομολόγου του, καθώς «οι ΗΠΑ ξεκινούν από το πάτωμα ενώ η Κίνα βρίσκεται ήδη στο ταβάνι». Οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο πλευρών έχουν τακτικές επαφές σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν τις υφιστάμενες διαφορές, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται η πολιτική της Κίνας στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, η πρόσβαση των ξένων εταιρειών στην κινεζική αγορά και η δέσμευσή της να εισάγει περισσότερα αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή