Αυξάνονται οι εξαγορές και συγχωνεύσεις

Αυξάνονται οι εξαγορές και συγχωνεύσεις

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από την παύση που προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό ο φόβος μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης, οι επιχειρήσεις επιδίδονται μαζικά σε εξαγορές. Τη Δευτέρα, όταν ο όμιλος ειδών πολυτελείας LVMH ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει την Tiffany & Co. έναντι 16,2 δισ. δολαρίων και η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis την Parsippany έναντι 9,7 δισ. δολαρίων, η αξία των εξαγορών που συμφωνήθηκαν στη διάρκεια της ημέρας υπερέβη τα 70 δισ. δολάρια. Την ίδια ημέρα, άλλωστε, η επίσης ελβετική εταιρεία πώλησης εισιτηρίων Viagogo εξαγόρασε την ανταγωνίστριά της StubHub EBay έναντι 4,05 δισ. δολαρίων. Και βέβαια, την ίδια ημέρα η αμερικανική χρηματιστηριακή Charles Schwab Corp ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την ανταγωνίστριά της TD Ameritrade Holding έναντι 26 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, τον Νοέμβριο ειδικότερα, οι  ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν εξαγορές συνολικής αξίας 58 δισ. δολαρίων, τριπλάσιας δηλαδή εκείνης της αντίστοιχης περιόδου του περασμένου έτους. Εν ολίγοις ήταν ο πλέον πλούσιος Νοέμβριος των τελευταίων τεσσάρων ετών σε ό,τι αφορά τις εξαγορές. Με τις εξαγορές αυτές του Νοεμβρίου και γενικότερα των τελευταίων μηνών εξισορροπείται μερικώς η πρόσφατη μείωση της δραστηριότητας. Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι συγχωνεύσεις και εξαγορές είχαν μειωθεί κατά 33%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Σήμερα οι συγχωνεύσεις και εξαγορές από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βρίσκονται σε επίπεδα περίπου 15% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους και συγκεκριμένα στα 783 δισ. δολάρια.

Οπως σχολιάζουν σχετικά οι Financial Times, η εκτεταμένη δραστηριότητα των επιχειρήσεων σε εξαγορές σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το ιστορικά χαμηλό κόστος του δανεισμού και την πολιτική των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων που έχουν υιοθετήσει τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσο και η ΕΚΤ. Η βρετανική εφημερίδα τονίζει, άλλωστε, ότι έχει υποχωρήσει ο φόβος της παγκόσμιας ύφεσης και μιας νέας ύφεσης στις ΗΠΑ, όπως αναγνώρισε τη Δευτέρα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global που τόνισε ότι έχουν μειωθεί οι πιθανότητες ύφεσης στην υπερδύναμη. Πάνω από το 50% των εξαγορών έγινε από αμερικανικές επιχειρήσεις και το 37% από επιχειρήσεις δυτικοευρωπαϊκών χωρών. «Βρισκόμαστε σε μια φάση του οικονομικού κύκλου στην οποία οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ισχυρούς ισολογισμούς», σχολιάζει σχετικά ο Σιρίλ Κουρμπουέν, διευθύνων σύμβουλος στον γαλλικό τομέα της JPMorgan Chase & Co. Ο ίδιος τονίζει μάλιστα πως «οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις οικονομικές τους δυνατότητες για να εξαγοράσουν αμερικανικές». Οπως τονίζει ο κ. Κουρμπουέν, σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας, οι ΗΠΑ αποτελούν μια ενιαία αγορά μεγάλων διαστάσεων, μια οικονομία ισχυρή αλλά και ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Την περασμένη εβδομάδα η γαλλική Cie de Saint – Gobain συμφώνησε να εξαγοράσει την αμερικανική Continental Building Products έναντι 1,4 δισ. δολαρίων, προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της σε αναπτυσσόμενες περιοχές των ΗΠΑ.

Σε ανάλογες διαπιστώσεις καταλήγει και ο Λουίτζι ντε Βέκι, υπεύθυνος της Citigroup για τράπεζες, κεφαλαιαγορές και  συμβουλευτικές επιχειρήσεις Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Εκτιμά πως «θα συνεχιστούν οι διασυνοριακές εξαγορές επιχειρήσεων των ΗΠΑ». Οπως αναφέρει το Bloomberg, πριν από το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της DuPont de Nemours Inco από τον ιρλανδικό όμιλο Kerry Group, αλλά και να υποβάλει προσφορά η Assicurazioni Generali για τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες της MetLife Inc. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή