Υψηλότερα το 2020 οι ευρωπαϊκές μετοχές

Υψηλότερα το 2020 οι ευρωπαϊκές μετοχές

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χαλαρή νομισματική πολιτική θα υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2020, ενώ πιθανή σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου και η συντεταγμένη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη αναφοράς σε νέο επίπεδο-ρεκόρ. Η αισιοδοξία γύρω από την εμπορική συμφωνία και το Brexit έχουν ήδη ενισχύσει τις ευρωπαϊκές μετοχές σε υψηλό τεσσάρων ετών τον Νοέμβριο. Ομως, η επίτευξη συμφωνίας θα μπορούσε να δώσει επιπλέον ώθηση στην ανοδική τους πορεία, παρά το γεγονός ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των εταιρικών κερδών εξαιτίας του νωχελικού ρυθμού ανάπτυξης.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ περισσοτέρων από 20 διαχειριστών Ταμείων, αναλυτών και χρηματιστών, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX Europe 600 αναμένεται να ενισχυθεί  κατά 2,9% έως τα τέλη του 2020, σε σύγκριση με το κλείσιμο της Δευτέρας, ενώ θα βρίσκεται στα σημερινά επίπεδα μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Και ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, το οποίο είναι ευαίσθητο σε θέματα εμπορίου, αναμένεται να βρεθεί σε νέο επίπεδο ρεκόρ έχοντας ενισχυθεί κατά 3,6% μέχρι τα τέλη του 2020. Ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης της Ευρωζώνης Euro STOXX 50 προβλέπεται ότι στο τέλος του 2020 θα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2015. Ο STOXX 600 εκτιμάται ότι θα ολοκληρώσει το 2019 έχοντας ενισχυθεί κατά 20% σε σύγκριση με το κλείσιμο του 2018, επίδοση που θα είναι η καλύτερη από το 2009. Ο DAX και ο Euro STOXX 50 αναμένεται να ολοκληρώσουν το 2019 με ετήσια κέρδη 25% και 23%, αντιστοίχως.

Ωστόσο, η άνοδος των μετοχών το 2019 σημαίνει πως αυτές είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο και για το Brexit, ειδικότερα τώρα που η αποτίμηση των μετοχών είναι κάπως υψηλή σε σύγκριση με ιστορικά δεδομένα. «Αν δεν προκύψει νέα αβεβαιότητα, τα κεφάλαια παγκοσμίως θα κινηθούν προς επενδυτικές κατηγορίες με υψηλό ρίσκο, με την ελπίδα υψηλότερων αποδόσεων, αν και η οικονομική ανάπτυξη δεν θα ενισχυθεί σημαντικά», λέει ο Τόμας Χίλντεμπραντ, υψηλόβαθμος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Evli Bank στο Ελσίνκι.

Ο Φίλιπ Λίζιμπαχ, αναλυτής στην Credit Suisse International Wealth Management, προβλέπει ελαφρά ενίσχυση των ευρωπαϊκών μετοχών το 2020. «Οι μεγαλύτερες απειλές είναι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και ειδικότερα ενδεχόμενη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη θα παραμείνει υποτονική το 2020», λέει.

Μεταξύ αυτών που είναι επιφυλακτικοί στις προσδοκίες τους συγκαταλέγεται και ο Κρίστιαν Στόκερ, αναλυτής της UniCredit. Θεωρεί ότι υπάρχουν 20% πιθανότητες για υποχώρηση του πανευρωπαϊκού χρηματιστηριακού δείκτη το 2020, χρονιά που θα χαρακτηριστεί από χαμηλό ρυθμό αύξησης των εταιρικών κερδών στην Ευρώπη και από επιβράδυνση της κερδοφορίας στις ΗΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν πως είναι απίθανη κάποια διόρθωση του δείκτη (σ.σ. υποχώρηση άνω του 10%). Τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού αναμένεται να διατηρήσουν την απόδοση των ομολόγων σε τόσο χαμηλά επίπεδα ώστε δεν θα είναι ελκυστικά. «Υπάρχει ο κίνδυνος διόρθωσης, αλλά δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάται», λέει ο Μάρκο Βαϊλάτι, επικεφαλής αναλύσεων και επενδύσεων στην Cassa Lombarda.

«Η ενεργός παρουσία της ΕΚΤ και η πληθώρα κεφαλαίων που δεν έχουν επενδυθεί κάπου περιορίζει το ρίσκο για υποχώρηση της αγοράς και θα μπορούσε να δώσει ώθησε σε νέα ανοδική πορεία», συμπληρώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή