Η ανησυχία επέστρεψε και οι αγορές υποχωρούν

Η ανησυχία επέστρεψε και οι αγορές υποχωρούν

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απειλή της Κίνας πως θα προχωρήσει σε αντίποινα για τη στήριξη της Ουάσιγκτον στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ επανέφερε χθες στις αγορές την ανησυχία και στους επενδυτές τον προβληματισμό για το πόσο επιθετική μπορεί να είναι η αντίδραση του Πεκίνου.

Εξανεμίστηκαν οι ελπίδες για προσέγγιση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου προτού επιβληθούν εκατέρωθεν νέοι δασμοί που θα πλήξουν το διεθνές εμπόριο. Το αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί η άνοδος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, που είχε οδηγήσει τις ευρωπαϊκές μετοχές στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Οι επενδυτές στράφηκαν εκ νέου στα ασφαλή καταφύγια οδηγώντας τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του γερμανικού δημοσίου στα χαμηλότερα επίπεδα από την 1η Νοεμβρίου. Παράλληλα, οδήγησαν σε άνοδο το επίσης ασφαλές καταφύγιο του γιεν, που ανέκαμψε έναντι του δολαρίου. Αργά το βράδυ, το δολάριο ανερχόταν σε 109,51 γιεν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με υποχώρηση 0,1%, μετά την άνοδο στην οποία είχαν οδηγήσει τα διεθνή χρηματιστήρια οι ευρωπαϊκές μετοχές στις προηγούμενες συνεδριάσεις, εν μέσω της προσδοκίας για συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο.

Σημειωτέον ότι η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία στην οποία θα έχουν οι επενδυτές το βλέμμα στραμμένο στις διμερείς συνομιλίες θα είναι η 15η Δεκεμβρίου, όταν θα τεθούν σε εφαρμογή οι δασμοί της Ουάσιγκτον σε κινεζικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων τα ηλεκτρονικά είδη και τα διακοσμητικά χώρων.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με υποχώρηση 0,18% και ο CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 0,24%, ενώ με ελαφρώς μεγαλύτερο αρνητικό πρόσημο 0,31% έκλεισε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης. Με απώλειες 0,61% έκλεισε, άλλωστε, και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου.

Οπως τονίζει το Reuters, υποχώρηση 0,6% σημείωσε ο επιμέρους δείκτης που ακολουθεί τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών και είναι επιρρεπής σε κάθε εξέλιξη στο διεθνές εμπόριο, αλλά και ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, που υποχώρησε κατά 0,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή