Η αγορά εκτροφής εντόμων κερδίζει έδαφος

Η αγορά εκτροφής εντόμων κερδίζει έδαφος

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχείς είναι πλέον οι ενδείξεις και οι προειδοποιήσεις πως οι φυσικοί πόροι του πλανήτη στερεύουν. Εχοντας ως κίνητρο την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος, ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν έρθει στο προσκήνιο, προσφέροντας μια εκκεντρική εναλλακτική λύση για τις πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές. Συγκεκριμένα, εκτρέφουν έντομα, τα οποία ύστερα χρησιμοποιούνται ως τροφή για ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και για ζώα που εκτρέφονται σε φάρμες.

Μεταξύ των ελαχίστων αυτήν τη στιγμή επιχειρήσεων εκτροφής εντόμων, και ειδικότερα προνυμφών, συγκαταλέγεται η γαλλική InnovaFeed, η οποία βρίσκεται ακόμη σε νεογνό στάδιο, αλλά έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Το όραμα της εταιρείας βιοτεχνολογίας για αντικατάσταση του ιχθυάλευρου (πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές) από την πρωτεΐνη των εντόμων υποστηρίζει και η Credit Agricole. Ο γαλλικός τραπεζικός κολοσσός άνοιξε χθες πιστωτική γραμμή ύψους 7,5 εκατ. ευρώ για την InnovaFeed, ώστε να μπορέσει να ανεγείρει το μεγαλύτερο εργοστάσιο εκτροφής εντόμων στην περιοχή Σομ στα βόρεια της Γαλλίας. Η τράπεζα είχε χορηγήσει ξανά δάνειο ύψους 7,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία βιοτεχνολογίας για την ανέγερση του πρώτου εργοστασίου της στη γαλλική επαρχία.

«Ο πρώτος οικονομικός συνεργάτης της InnovaFeed, η Credit Agricole, ανανεώνει συνεχώς της υποστήριξή της σε αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα. Μέσω της χρηματοδότησης του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης, της οικονομικής βοήθειας για το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής και της συνεισφοράς της στην ανέγερση του δεύτερου εργοστασίου εκτροφής, το οποίο προορίζεται να γίνει η ναυαρχίδα της InnovaFeed», όπως ανακοίνωσε η γαλλική τράπεζα, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Les Ecos. Το συνολικό ποσό των 15 εκατ. ευρώ, που έχει χορηγήσει η τράπεζα, αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Η αγορά πρωτεϊνών από έντομα προβλέπεται πως θα έχει στα επόμενα χρόνια τζίρο μεταξύ 30 και 50 δισ. ευρώ. Μόνο στην Ευρώπη, η ζήτηση εκτιμάται πως θα φτάσει το 1,2 εκατομμύριο τόνους μέχρι το 2025, σύμφωνα με τον Μπεϊχάν ντε Γιονγκ, αναλυτή της Rabobank Group στην Ολλανδία. Η βιομηχανία εκτροφής εντόμων, που δημιουργήθηκε περίπου την τελευταία δεκαετία, θα μπορούσε να αντικαταστήσει πλήρως το ιχθυάλευρο, το οποίο παράγεται από ψάρια ελεύθερης αλιείας και δίνεται ως τροφή σε ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Αυτή τη στιγμή παράγονται ετησίως περίπου 20 εκατ. τόνοι ιχθυάλευρου, σύμφωνα με πληροφορίες των Los Angeles Times.

Το πρόγραμμα εκτροφής εντόμων της InnovaFeed κέντρισε και το ενδιαφέρον της αμερικανικής Cargill, της μεγαλύτερης εταιρείας αγροτικής παραγωγής παγκοσμίως. Από τον Ιούνιο του 2018, οι δύο εταιρείες συνεργάζονται για την παροχή νέων στοιχείων στη διατροφή των ψαριών. Οι πρωτεΐνες των εντόμων μοιάζουν πολύ με το ιχθυάλευρο όσον αφορά την πέψη και τη διατροφική τους αξία, δήλωσε η Χελέν Ζιβ, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Cargill, σύμφωνα με την εφημερίδα les Echos. Η Cargill δεν προσέγγισε την InnoveFeed χάριν οικονομίας, αφού το πρόγραμμα εκτροφής εντόμων κοστίζει περισσότερο από την παραγωγή ιχθυάλευρου. «Η βιομηχανία δεν έχει ωριμάσει. Η παραγωγή είναι πολύ περιορισμένη. Οι τιμές ποικίλλουν από το ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε άλλο», συμπληρώνει η Χελέν Ζιβ. Απεναντίας, η αμερικανική εταιρεία ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για την προστασία του περιβάλλοντος και γι’ αυτόν τον λόγο συνεργάζεται με την InnovaFeed. «Αντιλαμβανόμαστε ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι αστείρευτοι», τόνισε η Πιλάρ Κρουζ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Cargill.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή