Σημαντικές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Σημαντικές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των δύο τελευταίων μηνών έκλεισαν, χθες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η  πτώση έφτασε το 2% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και του Παρισιού. Πτωτικά κινούνταν χθες το βράδυ και η Wall Street όπως και το δολάριο, εξαιτίας της επαναφοράς ορισμένων δασμών σε Βραζιλία και σε Αργεντινή που προανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Ντόναλντ Τραμπ. Προκαλώντας παγκόσμια υποχώρηση της επενδυτικής διάθεσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 έκλεισε 1,56% χαμηλότερα από την Παρασκευή, διαγράφοντας τα κέρδη που σημείωνε αρχικά μετά τη δημοσίευση ενθαρρυντικών στοιχείων από τη βιομηχανική δραστηριότητα σε Κίνα και σε Ευρώπη. Ο STOXX Europe 600 είχε καταγράψει κέρδη τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο χάρη στις προσδοκίες των επενδυτών περί επίτευξης συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο εμπόριο και περί συντεταγμένης αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, η απόφαση Τραμπ για επαναφορά των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα από Βραζιλία και Αργεντινή προκάλεσε έντονες ανησυχίες για τις προθέσεις του έναντι της Ευρώπης και ειδικότερα έναντι των εισαγωγών ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

«Αν αρχίζει να πλήττει ο Τραμπ άλλες (πλην Κίνας) χώρες με δασμούς, φαίνεται πως είναι απλώς ζήτημα χρόνου μέχρι να αρχίσει να επαναφέρει το ζήτημα των δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα», εξήγησε στο Reuters ο Μάικλ Μπέικερ, αναλυτής της ETX Capital. Ακόμη μεγαλύτερες από Φρανκφούρτη και Παρίσι ήταν, χθες, οι απώλειες σε Μαδρίτη, όπου ο ΙΒΕΧ 35 υποχώρησε κατά 2,07%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε με πτώση 2,28%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,82%. Πτώση αλλά όχι τόσο έντονη κατέγραφαν και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς πέραν των ενεργειών Τραμπ, είχαμε τον Νοέμβριο συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ για τέταρτο συναπτό μήνα. Ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones υποχωρούσε, χθες βράδυ, κατά 0,65%. Ο πολύ ευρύτερος δείκτης Standard & Poors 500 έπεφτε κατά 0,64%. Σχεδόν το 1% έφταναν οι απώλειες για τον δείκτη εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq. Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης της Morgan Stanley υποχώρησε κατά 0,52%.

Το δολάριο υποχώρησε από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών έναντι του ιαπωνικού γιεν και υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων έναντι του ευρώ. Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε χθες βράδυ κατά 0,4%, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,6% έναντι του αμερικανικού νομίσματος με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1081.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή