Ενισχύθηκε 0,9% το ΑΕΠ της Τουρκίας το γ΄ τρίμηνο

Ενισχύθηκε 0,9% το ΑΕΠ της Τουρκίας το γ΄ τρίμηνο

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντικρουόμενα μηνύματα έστειλε η τουρκική οικονομία το τρίτο τρίμηνο. Αναπτύχθηκε με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, για πρώτη φορά εντός του 2019, αλλά παράλληλα εμφάνισε σημάδια «κόπωσης». Το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 0,9% το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, επιστρέφοντας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά την ύφεση που είχε προκαλέσει στα μέσα του 2018 η κρίση της τουρκικής λίρας. Το δεύτερο τρίμηνο του 2019 η τουρκική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 1,6% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, σε τριμηνιαία βάση ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας διαμορφώθηκε το τρίτο τρίμηνο στο 0,4% μόλις, επιβραδυνόμενη από το 1% που είχε επιτύχει το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η μέση πρόβλεψη ήταν για ανάπτυξη 1,1%.

Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, κινητήριοι μοχλοί της τουρκικής οικονομίας ήταν το τρίτο τρίμηνο ο αγροτικός και ο βιομηχανικός τομέας. Αντιθέτως, επιβραδύνθηκαν σημαντικά η κατανάλωση των νοικοκυριών και οι κρατικές λειτουργικές δαπάνες. Αυτό που ανησυχεί αρκετούς αναλυτές είναι ότι η ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας έχει αρχίσει ήδη να δείχνει σημάδια κόπωσης. Με την ανεργία των νέων να βρίσκεται σε επίπεδο-ρεκόρ, πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα μπει στον πειρασμό να ενισχύσει την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και να απαιτήσει νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την κεντρική τράπεζα. Μια τέτοια απόφαση είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω εξασθένηση της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου και να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις που είχαν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή