Πτώση στην Ευρώπη λόγω σύγκρουσης ΗΠΑ – Γαλλίας

Πτώση στην Ευρώπη λόγω σύγκρουσης ΗΠΑ – Γαλλίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές εξαιτίας του διαφαινόμενου νέου πολέμου δασμών, αυτή τη φορά ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Παρίσι, ενδεχομένως και στην Ε.Ε. στο σύνολό της.

Τις μεγαλύτερες απώλειες ανάμεσα στις αγορές της Ευρωζώνης  κατέγραψε το χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με πτώση 1,03% ακολουθώντας την υποχώρηση 1,5% που σημείωσαν οι μετοχές ορισμένων ειδών πολυτελείας, όπως των Louis Vuitton, Kering και Hermes. Αιτία, η απειλή της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει δασμούς 100% σε εμβληματικά προϊόντα της Γαλλίας συνολικής αξίας 2,4 δισ. δολαρίων, όπως τα είδη πολυτελείας, η σαμπάνια και τα διάσημα γαλλικά τυριά. Σχεδόν χωρίς μεταβολή έκλεισε, αντιθέτως, η αγορά του Μιλάνου, καθώς τη νευρικότητα που προκάλεσε στους επενδυτές η απειλή νέου εμπορικού πολέμου εξουδετέρωσε η άνοδος της Unicredito.

Η μετοχή της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας σημείωσε άνοδο 1,2% μετά την ανακοίνωσή της ότι θα προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών και θα καταργήσει 8.000 θέσεις εργασίας για να μειώσει το κόστος κατά ένα δισ. ευρώ. Παράλληλα, άνοδο 1% σημείωσε και η μετοχή της ιταλικής εταιρείας κοινής ωφελείας Enel. Η εταιρεία είχε νωρίτερα υποβάλει προσφορά για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων της Renvico σε Ιταλία και Γαλλία. Η άνοδος των δύο εταιρειών στάθηκε αρκετή για να ανακόψει την υποχώρηση του δείκτη FTSE MIB, που έκλεισε οριακά σε θετικό πρόσημο με άνοδο 0,03%. Με μικρή άνοδο 0,19% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, μολονότι είναι ιδιαίτερα επιρρεπής όσον αφορά το διεθνές εμπόριο. Ωθηση στον δείκτη έδωσαν οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας, όπως εκείνη της SAP, και βιομηχανιών παραγωγής μικροεπεξεργαστών.

Εξάλλου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 1,75% ακολουθώντας στην υποχώρησή τους τις μετοχές των ορυχείων και των εταιρειών φυσικού αερίου και πετρελαίου, που επλήγησαν από τις νέες απειλές της Ουάσιγκτον. Ετσι, η βρετανική αγορά κατέγραψε απώλειες για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση. Πτωτικά κινείτο, άλλωστε, και η Γουόλ Στριτ, με τους βασικούς δείκτες Dow Jones και S&P 500 να καταγράφουν απώλειες άνω του 1% μέχρι αργά το βράδυ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή