Ελπίδες για συμφωνία, ανοδικά οι αγορές

Ελπίδες για συμφωνία, ανοδικά οι αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα ανόδου αποδείχθηκε η χθεσινή λόγω της φημολογίας περί μιας σινοαμερικανικής εμπορικής συμφωνίας, η οποία επίκειται. Μία τέτοια συμφωνία θα απέτρεπε την επιβολή δασμών, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 1,18%, ενώ πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 ενισχύονταν κατά 0,73% και 0,749%, αντιστοίχως. Ο δεύτερος δείκτης διέκοψε πτωτική πορεία τριών συνεχών συνεδριάσεων με αφορμή δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι ένθεν και ένθεν διαπραγματευτές βρίσκονται κοντά στο να ομονοήσουν σχετικά με το πόσους δασμούς να ανακαλέσουν στην πρώτη φάση της διμερούς συμφωνίας Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα που πάνε καλά. Στη Γηραιά Ηπειρο την ανοδική πορεία καθοδηγούσαν οι βιομηχανικοί και χρηματοπιστωτικοί όμιλοι. Η Αirbus ανήλθε 3,2% λόγω παραγγελιών από την United Airlines. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με 0,42%, ο CAC 40 στο Παρίσι με 1,27%, με 1,16% ο DAX στη Φρανκφούρτη, ο FTSE MIB με 1,31% στο Μιλάνο και στη Μαδρίτη με 1,48% ο ΙΒΕΧ.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ ανήλθαν στο 1,78%, μετά τη μεγαλύτερη πτώση που σημείωσαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Το δολάριο εξασθένησε έναντι ενός «καλαθιού» άλλων μεγάλων νομισμάτων κατά 0,2% (δείκτης δολαρίου), αγγίζοντας τα χαμηλότερα μηνός, διότι η δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ ήταν βραδύτερη από την αναμενόμενη. Επιπλέον, το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο στο 1,1086 δολ. Η στερλίνα εμφάνισε χθες τη μεγαλύτερη άνοδό της ως προς το δολάριο τους τελευταίους 7 μήνες στο 1,3118 δολ., χάρις στο ότι οι χρηματιστές πολλαπλασίασαν τα στοιχήματά τους ότι στις εκλογές της προσεχούς εβδομάδας θα αναδειχθούν νικητές οι Συντηρητικοί. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παρουσίασε άνοδο, διότι η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ δημοσιοποίησε στοιχεία που δείχνουν ότι τα αποθέματα αργού της χώρας ελαττώθηκαν περισσότερο από το εκτιμώμενο. Το αργό Ν. Υόρκης ανήλθε 4,3% στα 58,52 δολάρια το βαρέλι. Οι επενδυτές παρακολουθούν κάθε ένδειξη προόδου στις σινοαμερικανικές συνομιλίες, ενώ και άλλες ειδήσεις από το μέτωπο του διεθνούς εμπορίου τους ανησύχησαν – και αυτές είχαν να κάνουν με τους δασμούς των ΗΠΑ σε Γαλλία, Βραζιλία και Αργεντινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή