Προς προκαταρκτική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

Προς προκαταρκτική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που όλα δείχνουν πως κυοφορείται νέος εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, με αφορμή τον φόρο Μακρόν στους ψηφιακούς κολοσσούς, Ουάσιγκτον και Πεκίνο οδεύουν προς τη σύναψη προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνίας. Αυτή είναι, τουλάχιστον, η εκτίμηση πηγών προσκείμενων στις διμερείς επαφές που μίλησαν στο Bloomberg, διατηρώντας όμως την ανωνυμία τους. Οι εν λόγω πηγές τονίζουν πως, παρά τις περί του αντιθέτου εντυπώσεις και την επιθετική ρητορική των δύο πλευρών με αιχμή τις κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ, οι δύο χώρες τείνουν να συμφωνήσουν ποιους δασμούς θα άρουν σε πρώτη φάση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εν λόγω πηγές εκτιμούν πως θα έχει ολοκληρωθεί προκαταρκτική συμφωνία πριν από τις 15 Δεκεμβρίου και επομένως προτού τεθούν σε ισχύ οι δασμοί που έχει προαναγγείλει η Ουάσιγκτον. Τα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα αφορούν το πώς θα διασφαλιστεί ότι η Κίνα θα τηρήσει την υπόσχεσή της να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων και ποιοι ακριβώς δασμοί θα ανακληθούν. Οσον αφορά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ πως δεν υπάρχει καμία επείγουσα ανάγκη να συναφθεί εμπορική συμφωνία, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν υποδηλώνουν στασιμότητα στις συνομιλίες. Παράλληλα, πηγή προσκείμενη στο Πεκίνο εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί η έκβαση των διμερών επαφών από την απόφαση των αμερικανικών αρχών να υποστηρίξουν τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ.

Οι επενδυτές, πάντως, παρακολουθούν προσεκτικά κάθε εξέλιξη προς την κατεύθυνση μιας προκαταρκτικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο να επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος νέους δασμούς στην Κίνα στα τέλη Δεκεμβρίου. Αξιωματούχοι των δύο χωρών έχουν επανειλημμένως δηλώσει πως οι διμερείς επαφές συνεχίζονται και σημειώνεται πρόοδος. Δεδομένου όμως ότι οι δύο πλευρές τηρούν υψηλούς τόνους, αναζωπυρώνεται συνεχώς η ανησυχία πως οι συνομιλίες παραμένουν στάσιμες, με τον Ντ. Τραμπ να επιμένει πως δεν βιάζεται να συνάψει συμφωνία. Την Τρίτη, άλλωστε, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Ουίλμπουρ Ρος, τόνισε πως η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει στην επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα αν δεν σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή