Περιορισμένες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρή πτώση ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, λόγω μεικτών μηνυμάτων από το μέτωπο των συνομιλιών για να επιτευχθεί η πρώτη φάση της συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με -0,13%. Στην αμερικανική αγορά, ωστόσο, πριν από το κλείσιμο σημειωνόταν άνοδος, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να έχουν κέρδη 0,14% αμφότεροι. Το κλίμα μεταξύ των επενδυτών ήταν ευνοϊκό, διότι υπέθεταν ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν θα προχωρήσει στην αύξηση δασμών στα κινεζικά προϊόντα που είναι προγραμματισμένη για τη 15η Δεκεμβρίου. Μάλιστα, ειδικά ο δείκτης S&P 500 ανέκαμψε από τις απώλειες που είχε αρχικά στη χθεσινή συνεδρίαση, αφότου ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι «οι διμερείς συνομιλίες πηγαίνουν καλά». Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ανήλθαν δύο μ.β. στο 1,80%, χάρις στα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν μείωση των ανέργων στα χαμηλότερα επίπεδα επτά μηνών. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων ανήλθαν δύο μ.β. στο -0,29%. Το ευρώ ενδυναμώθηκε προς το δολάριο κατά 0,2% στο 1,1086 δολ. Στην αγορά εμπορευμάτων η πρόταση του ΟΠΕΚ και των εταίρων του για επιπλέον περικοπές παραγωγής δεν εντυπωσίασε τους επενδυτές. Η τιμή του αργού Ν. Υόρκης δεν έδειξε μεταβολή και διαμορφώθηκε στα 58,43 δολάρια το βαρέλι.

Οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο σινοαμερικανικό μέτωπο και το εάν οι δύο ισχυρότερες οικονομίες καταλήξουν σε συμφωνία, ώστε να διευθετηθεί μια διένεξη που οδήγησε στη μεγαλύτερη ανταλλαγή δασμών από τη δεκαετία του 1930. Επιπροσθέτως, αναμένουν και τα σημερινά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία ενδεχομένως να δείξουν ότι και η αγορά εργασίας και οι καταναλωτές μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Κάτι τέτοιο θα επικυρώσει και τη θέση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος εκτιμά ότι τα επιτόκια μπορούν να παραμείνουν αμετάβλητα μετά τρεις μειώσεις. Στη Γηραιά Ηπειρο η τιμή της μετοχής της Glencore, εταιρείας-κολοσσού στην εκμετάλλευση φυσικών πόρων, υποχώρησε 9% λόγω έρευνας των Αρχών στη Βρετανία, διότι θεωρείται ύποπτη δωροδοκίας. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,70%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,65%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -0,28%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ με -0,30% και με θετικό πρόσημο 0,03% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση μόνον ο CAC 40 στο Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή