Απέσυραν κεφάλαια 3,3 δισ. από βρετανικά funds που επενδύουν σε ακίνητα

Απέσυραν κεφάλαια 3,3 δισ. από βρετανικά funds που επενδύουν σε ακίνητα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια ύψους σχεδόν 3 δισ. στερλινών, που αντιστοιχούν σε 3,3 δισ. ευρώ, απέσυραν στη διάρκεια του 2018 οι επενδυτές από βρετανικά funds που επενδύουν σε ακίνητα. Οπως  επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα The Guardian, το ύψος των εκροών καταδεικνύει πως η παρατεταμένη αβεβαιότητα για το Brexit και η απαισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας εξακολουθεί να πλήττει τις επενδυτικές εταιρείες της Βρετανίας.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται στοιχεία της Morningstar που αφορούν 15 βρετανικά funds ακινήτων.

Παράλληλα τονίζει πως ένα από τα μεγαλύτερα βρετανικά funds που επενδύουν σε ακίνητα, το M&G, ανέστειλε τις δραστηριότητές του μέσα στην εβδομάδα επειδή στη διάρκεια του περασμένου έτους οι επενδυτές απέσυραν σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαιά του μειώθηκαν, πάντως, μόλις κατά 5% χάρη στην έγκαιρη αναστολή των δραστηριοτήτων του. Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, το M&G είχε σχετικά μεγάλη έκθεση στον τομέα των ακινήτων, που τον Οκτώβριο αντιπροσώπευε περίπου το 37% του χαρτοφυλακίου του. Το μοναδικό βρετανικό fund που είχε μεγαλύτερη έκθεση στην αγορά ακινήτων και συγκεκριμένα 43% του χαρτοφυλακίου του ήταν το Aberdeen UK Property Fund. Από το Aberdeen οι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια ύψους περίπου 916,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Fitch, οι εξελίξεις στα δύο επενδυτικά funds μπορούν να προκαλέσουν το γνωστό «φαινόμενο του ντόμινο», αν θορυβηθούν οι επενδυτές και αρχίσουν να αποσύρουν κεφάλαια και από άλλα funds που επενδύουν σε ακίνητα.

Ο εν λόγω οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προειδοποιεί, επίσης, πως ο κλάδος των βρετανικών funds ακινήτων ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας.

Στο μεταξύ, πάντως, οι τιμές των ακινήτων στη Βρετανία αρχίζουν να ανακάμπτουν μετά τη μεγάλη πτώση τους που έχει προκληθεί εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας για το Brexit. Αυτό προδίδουν στοιχεία της Halifax, που φέρουν τη μέση τιμή μιας κατοικίας στη Βρετανία να έχει αυξηθεί τον Νοέμβριο κατά 1%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχουν σημειώσει οι τιμές των κατοικιών από τον Φεβρουάριο και σηματοδοτεί ελαφρά ανάκαμψη μετά δύο συναπτούς μήνες υποχώρησης. Σε ετήσια βάση, άλλωστε, οι τιμές των κατοικιών είναι κατά 2,1% υψηλότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Μείωση στεγαστικών

Η ανάκαμψη των τιμών δεν συνοδεύεται, όμως, από άλλα ενθαρρυντικά στοιχεία. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, τον Οκτώβριο οι βρετανικές τράπεζες ενέκριναν στεγαστικά δάνεια κατά 1,8% λιγότερα σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή