ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαισιοδοξία στις αγορές λόγω Κίνας και Βrexit

Απαισιοδοξία στις αγορές λόγω Κίνας και Βrexit

Στο κόκκινο έκλεισαν χθες όλες οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τα δυσοίωνα στοιχεία από την Κίνα, αλλά και τις κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές εξελίξεις στο μέτωπο του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου.

Την απαισιοδοξία καλλιέργησε η είδηση πως μειώθηκαν οι κινεζικές εξαγωγές για τέταρτο συναπτό μήνα. Αποτελεί την τελευταία ένδειξη πως η δεύτερη οικονομία στον κόσμο εξακολουθεί να επιβραδύνεται, αλλά και να υφίσταται τον αντίκτυπο του παρατεταμένου εμπορικού πολέμου με την Ουάσιγκτον. Εξανεμίζονται, άλλωστε, οι ελπίδες για μια έγκαιρη προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον πριν από τις 15 Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται το νέο κύμα δασμών που θα επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος σε κινεζικά προϊόντα. Στο μεταξύ, μεσολάβησαν και η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της πετρελαϊκής Tullow Oil και η ανακοίνωση της εταιρείας ότι δεν θα χορηγήσει μερίσματα, που οδήγησε σε υποχώρηση τη μετοχή της πετρελαϊκής.

Ανάμεσα στους παράγοντες που καλλιέργησαν επιφυλακτικότητα μεταξύ των επενδυτών είναι και η αναμονή για τις σοβαρές αποφάσεις που ενδέχεται να ληφθούν μέσα στην εβδομάδα, αφενός στη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ και αφετέρου στην πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ υπό την Κριστίν Λαγκάρντ. Και τέλος, παράγοντας αβεβαιότητας και αστάθειας οι πρόωρες εκλογές που διεξάγονται στη Βρετανία την Πέμπτη και ενδέχεται να οδηγήσουν άμεσα στο Brexit εάν ο Μπόρις Τζόνσον και το Συντηρητικό Κόμμα εξασφαλίσουν άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και μπορέσουν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου, που έκλεισε με πτώση 0,97%. Ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με απώλειες 0,59%. Είχε προηγηθεί δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών ότι η χώρα ετοιμάζεται να προσφύγει στον ΠΟΕ κατά του Αμερικανού προέδρου και του σχεδίου του να επιβάλει δασμούς σε εμβληματικά προϊόντα της Γαλλίας, όπως τα γαλλικά τυριά και η σαμπάνια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε, άλλωστε, κατά 0,2%, αλλά όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, περιόρισε κάπως τις απώλειές του η εκτίναξη κατά 4,6% που σημείωσε η μετοχή της βρετανικής εταιρείας λιανικής Tesco. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ενδέχεται να πουλήσει το δίκτυο των καταστημάτων της στην Ασία. Στο ίδιο αρνητικό κλίμα κινούνταν, άλλωστε, χθες και η Wall Street με τους βασικούς δείκτες S&P 500 και Dow Jones να υποχωρούν μέχρι αργά χθες το βράδυ.