Εκαναν 60.000 απολύσεις οι ευρωπαϊκές τράπεζες το 2019

Εκαναν 60.000 απολύσεις οι ευρωπαϊκές τράπεζες το 2019

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 60.000 θέσεις εργασίας καταργούν συνολικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς η πτώση της κερδοφορίας τους, η επιβράδυνση της ανάπτυξης, η επιβολή αυστηρότερων απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας και η αβεβαιότητα που καλλιεργεί το Brexit δεν τους αφήνουν εναλλακτική.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι 60.000 απολύσεις έχουν καταγραφεί στη διάρκεια του έτους συνολικά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ελβετίας. Σε ό,τι αφορά τις 10 μεγαλύτερες από πλευράς κεφαλαιοποίησης τράπεζες της Ευρώπης, ο αριθμός των υπαλλήλων  έχει μειωθεί κατά 25% μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και έχει περιοριστεί σε 1,1 εκατ. άτομα. Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει το πρόβλημα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας χρηματοπιστωτικών σε αντιδιαστολή με τις 10 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, που το ίδιο χρονικό διάστημα μείωσαν το προσωπικό τους μόλις κατά 7%. Σημαντικός αριθμός απολύσεων έχει γίνει στις ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες, που έχουν δει τα έσοδά τους να μειώνονται, ενώ εξακολουθούν να χάνουν μερίδιο αγοράς προς όφελος των ανταγωνιστριών τους των ΗΠΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, που προ ημερών υποβάθμισε την προοπτική του παγκόσμιου τραπεζικού τομέα  από σταθερή σε αρνητική, πρόκειται να διευρυνθεί περαιτέρω το χάσμα κερδοφορίας που χωρίζει τις τράπεζες της Ευρωζώνης και τις ανταγωνίστριές τους παρά τις μαζικές απολύσεις στον κλάδο. Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν προχωρήσει στις περισσότερες απολύσεις, συγκαταλέγεται ο γερμανικός κολοσσός Deutsche Bank. Οταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες για τη συγχώνευσή του με τη δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Γερμανίας, την Commerzbank, ο διευθύνων σύμβουλός της, Κρίστιαν Σιούινγκ, ανακοίνωσε την απόσχιση του επενδυτικού της βραχίονα, που οδήγησε σε 18.000 απολύσεις. Στη Γαλλία, η Societe Generale μείωσε το προσωπικό της στον επενδυτικό της βραχίονα κατά 1.600 άτομα, που αντιπροσωπεύουν το 8% της μονάδας. Οι απολύσεις εντάσσονται σε πρόγραμμα εξοικονόμησης 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η γαλλική ΒΝΡ Paribas ανέφερε πως οι πολύ κακές συνθήκες στην αγορά οδήγησαν σε μείωση των εσόδων της, εξαναγκάζοντάς την να υποβαθμίσει τους στόχους της και να προγραμματίσει περαιτέρω πτώση κόστους κατά 600 εκατ. ευρώ. Στη Βρετανία, ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος της HSBC σχεδιάζει πρόγραμμα μείωσης κόστους της τράπεζας, που εκτιμάται ότι θα προβλέπει μεταξύ άλλων μερικές χιλιάδες απολύσεις. Πηγές προσκείμενες στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ομίλου ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα πως το πρόγραμμα περιορισμού των δαπανών σε συνδυασμό με την πώληση επισφαλών περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας και επιχειρήσεων, όπως το δίκτυο λιανικής στη Γαλλία, θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη μείωση του προσωπικού της, που ανέρχεται σε 238.000 άτομα.

Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η UniCredito, ανακοίνωσε πως θα απολύσει 8.000 υπαλλήλους της και θα κλείσει 500 υποκαταστήματα προκειμένου να εξοικονομήσει ένα δισ. ευρώ στο πλαίσιο προγράμματος αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των FT, τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ πιο δύσκολα για το προσωπικό των ευρωπαϊκών τραπεζών. Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες εξετάζουν τη δυνατότητα συγχώνευσής τους με άλλες τράπεζες και αναμένεται να σημειωθεί κύμα συγκέντρωσης στην τραπεζική αγορά. Το κύμα αυτό θα ενταθεί, καθώς οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές αλλά και οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών αρχίζουν να μετριάζουν τις αντιρρήσεις τους στο σχέδιο της τραπεζικής ένωσης. Η άμβλυνση της στάσης τους αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο σε μια σειρά διασυνοριακών συγχωνεύσεων στον κλάδο, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε νέο κύμα μείωσης προσωπικού, δεδομένου, άλλωστε, ότι η στροφή στην ψηφιακή τεχνολογία καταργεί θέσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή