Αύξηση κρατήσεων στη Γερμανία παρά την κατάρρευση της Thomas Cook

Αύξηση κρατήσεων στη Γερμανία παρά την κατάρρευση της Thomas Cook

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάρρευση της βρετανικής εταιρείας ταξιδίων Thomas Cook τον περασμένο Σεπτέμβριο ταλαιπώρησε εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της και προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις στον τομέα του διεθνούς τουρισμού. Ωστόσο, η χρεοκοπία της εταιρείας που είχε εφεύρει το πακέτο διακοπών, δεν επηρέασε αρνητικά την εμπιστοσύνη των Γερμανών καταναλωτών προς τα τουριστικά πακέτα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

Αντιθέτως, έχουν αυξηθεί οι κρατήσεις για τουριστικά πακέτα, ενώ η κατάρρευση της Thomas Cook φαίνεται να ωφέλησε πολλά μικρότερα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Σίγουρα ωφέλησε τον γερμανικό τουριστικό όμιλο TUI, ο οποίος υπολογίζει ότι θα εξυπηρετήσει το καλοκαίρι του 2020 μισό εκατομμύριο περισσότερους πελάτες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι Γερμανοί καταναλωτές για τις ταξιδιωτικές προσφορές του ομίλου TUI για Τουρκία, Ελλάδα και τις Βαλεαρίδες Νήσους στην Ισπανία.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως η πτώχευση της Thomas Cook δεν έπληξε τη ζήτηση για διακοπές «all inclusive». Τα πακέτα είναι ακόμη ο ασφαλέστερος και πιο βολικός τρόπος για να ταξιδεύει κάποιος, σύμφωνα με την TUI. Ανάλογη εικόνα έχουν σχηματίσει και οι μικρότεροι ανταγωνιστές της. «Οι πελάτες μας βρίσκονται στη φάση να κάνουν κράτηση για το καλοκαίρι του 2020, αλλά και για την άνοιξη και τον υπόλοιπο χειμώνα», σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό όμιλο Schauninsland. «Και για τις δύο περιόδους οι κρατήσεις μας είναι διπλάσιες σε σύγκριση με πέρυσι», προσθέτει. Και ο όμιλος Touristik αναφέρει ότι έχει «σταθερή αύξηση των πωλήσεων» και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό, ιδίως για ηλιόλουστους προορισμούς όπως η Τουρκία ή οι Κανάριοι Νήσοι. Θετικές εξελίξεις προβλέπει για το καλοκαίρι του 2020 και ο τουριστικός όμιλος Rewe.

Προβλήματα στην αγορά σαφώς και υπάρχουν, ωστόσο, ειδικοί του κλάδου του τουρισμού προβλέπουν ότι ούτε μακροπρόθεσμα θα επηρεαστεί αρνητικά ο τομέας των τουριστικών πακέτων από την υπόθεση Thomas Cook. Οπως λέει στην Deutsche Welle και στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA) ο Βίλι Βερχούβεν, ιδιοκτήτης της εταιρείας Alltours, «μπορώ να κατανοήσω την απογοήτευση του κόσμου για διακοπές που είχε κλείσει και τελικά δεν πραγματοποίησε. Αλλά οι άνθρωποι ξεχνούν γρήγορα. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες». Το ενδεχόμενο αυτό αποκλείει και ο Μάρτιν Λόμαν, ειδικός σε θέματα τουρισμού, τονίζοντας ότι «δεν μπορώ να φανταστώ πως εξαιτίας όσων συνέβησαν με την περίπτωση της Thomas Cook, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να ταξιδεύουν με τροχόσπιτα».

Και ο Νόρμπερτ Φίμπιγ, πρόεδρος του γερμανικού ταξιδιωτικού συνδέσμου DRV, θεωρεί ότι ανεξάρτητα με τα όσα έγιναν οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να ταξιδεύουν. Ιδίως όσον αφορά τα τουριστικά πακέτα, παρατηρεί ότι αυτή η κατηγορία είχε δοκιμαστεί και στο παρελθόν, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, πτωχεύσεων, φυσικών καταστροφών και τρομοκρατικών επιθέσεων, και είχε αντέξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή