Ανάπτυξη μόλις 0,7% για τη Βρετανία

Ανάπτυξη μόλις 0,7% για τη Βρετανία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάσιμη παρέμεινε η βρετανική οικονομία τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ενώ είχε συρρικνωθεί τους δύο προηγούμενους μήνες, επίδοση που είναι η χειρότερη από το 2009.

Καθώς η Βρετανία πηγαίνει αύριο στις κάλπες ώστε να εκλέξει την επόμενη κυβέρνηση, η οικονομία φέρει τα σημάδια από την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει το Brexit. Η οικονομία της απέτυχε να αναπτυχθεί το διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή της από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σε ετήσια βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε τον Οκτώβριο μόλις κατά 0,7%, επίδοση που είναι η χειρότερη από το 2012, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας. Η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 0,2%, η πρώτη αύξηση δραστηριότητας τους τελευταίους τρεις μήνες. Η δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης επίσης αυξήθηκε κατά 0,2%, κυρίως όμως επειδή οι εταιρείες συσσώρευαν προϊόντα ενόψει της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, έξοδος η οποία αναβλήθηκε για τις 31 Ιανουαρίου του 2020. Ωστόσο αυτή η ενίσχυση της δραστηριότητας αντισταθμίστηκε από τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και από την υποχώρηση της δραστηριότητας στον κατασκευαστικό τομέα τον Οκτώβριο κατά 2,3%, πτώση που είναι η μεγαλύτερη από την αρχή του 2018.

Η έρευνα υπευθύνων παραγγελιών (PMI) έδειξε συρρίκνωση της δραστηριότητας και τον Νοέμβριο, και το αποτέλεσμα είναι πως η βρετανική οικονομία βρίσκεται καθ’ οδόν να σημειώσει ανάπτυξη μόλις 1% το 2019, επίδοση που θα είναι η χειρότερη από το 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή