Αυξημένη ζήτηση και αθρόες εισαγωγές χρυσού στην Τουρκία

Αυξημένη ζήτηση και αθρόες εισαγωγές χρυσού στην Τουρκία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία επιδιώκει να εισάγει όσο περισσότερο χρυσό μπορεί, καθώς η παραγωγή της είναι ελάχιστη και δεν μπορεί να καλύψει τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση. Η γειτονική χώρα είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου σε ό,τι αφορά τον χρυσό και σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, κατέγραψε μεγάλη αύξηση ζήτησης φέτος. Μόνον στη διάρκεια του εννεαμήνου του 2019  η ζήτηση αυξήθηκε κατά 3,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, η Tουρκία ήταν μία από τις λίγες αγορές που παρουσίασαν αυξημένη ζήτηση φέτος, καθώς στη διάρκεια του έτους αυξήθηκαν οι τιμές του χρυσού όπως πάντα συμβαίνει σε περιόδους αβεβαιότητας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Παραδοσιακά οι Τούρκοι συνηθίζουν να χαρίζουν κοσμήματα ή άλλα δώρα αποτελούμενα από χρυσό σε γάμους ή σε μεγάλες εορτές.

Εξάλλου οι έμποροι που εκθέτουν τα εμπορεύματά τους στη μεγάλη κλειστή αγορά της Κωνσταντινούπολης συχνά χρησιμοποιούν τον χρυσό ως μέσο πληρωμής του ενοικίου του καταστήματός τους. Σημειωτέον ότι η Τουρκία έχει επίσης μεγάλη παράδοση στη χρυσοχοΐα και παράγει κομψοτεχνήματα συχνά αντίγραφα παραδοσιακών οθωμανικών μοτίβων επεξεργασμένα για να φαίνονται παλιά.

Η παραγωγή της Τουρκίας σε χρυσό παραμένει, όμως, σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, δεν ξεπερνά τους 10 τόνους ετησίως. Την ίδια στιγμή, όμως, η ζήτηση στη γειτονική χώρα υπερβαίνει τους 160 τόνους χρυσού ετησίως.

Ετσι οι τουρκικές αρχές προσαρμόζουν αναλόγως το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις εισαγωγές χρυσού, χαλαρώνοντας τους κανόνες  ώστε να επιτρέπουν εφεξής την πιστοποίηση αλλά και την τυποποίηση οποιουδήποτε χρυσού εισάγεται στη χώρα αδιακρίτως των προδιαγραφών του και αδιακρίτως πιστοποίησης ή μορφής του.

Το υπουργείο Οικονομικών συνεργάζεται, έτσι, με το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και εκπονούν από κοινού σχέδιο για την καταγραφή χρυσού που έρχεται χωρίς να έχει πιστοποιηθεί από την αρμόδια αρχή στο Χρηματιστήριο Χρυσού του Λονδίνου. 

Η εν λόγω αρχή (LBMA) καθορίζει σε παγκόσμιο επίπεδο τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει ο χρυσός από την περιεκτικότητά του σε άλλα μέταλλα και την προέλευσή του μέχρι τον τρόπο με το οποίο θα διεξάγεται το εμπόριο των ράβδων χρυσού. Θυγατρική αυτής της αρχής είναι η αντίστοιχη αρχή στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης που επίσης εποπτεύει την αγορά πολύτιμων μετάλλων και διαμαντιών από το 2013 και μετά. 

Με τη δημιουργία της το 2013 καταργήθηκε το Χρηματιστήριο Χρυσού που είχε θεσπίσει η Τουρκία 20 χρόνια νωρίτερα, προκειμένου να συντονίσει τις εγχώριες τιμές με τα διεθνή επίπεδα και να επιβάλει διεθνείς προδιαγραφές στις εισαγόμενες ράβδους χρυσού.

Την ίδια στιγμή, πάντως, που αυξάνεται τόσο η ζήτηση στην Τουρκία, μειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο κυρίως επειδή τείνουν να περιορίσουν τις αγορές τους σε χρυσό οι δύο χώρες που παραδοσιακά έχουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις κοσμημάτων: η Κίνα και η Ινδία. Οπως επισημαίνουν αναλυτές πολύτιμων μετάλλων της Refinitiv GFMS, μόνον το τρίτο τρίμηνο του έτους η παγκόσμια ζήτηση για χρυσό μειώθηκε κατά 28% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Στην Κίνα η μειωμένη ζήτηση αντανακλά την επιβράδυνση της ανάπτυξης αλλά και την αντίδραση των καταναλωτών στις υψηλές τιμές του μετάλλου. Το ίδιο ισχύει και για την Ινδία όπου μειώθηκαν οι εισαγωγές χρυσού  για τέταρτο συναπτό μήνα τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα κατά περίπου 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή