Η επόμενη ημέρα των βρετανικών εκλογών

Η επόμενη ημέρα των βρετανικών εκλογών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Βρετανοί βρέθηκαν χθες αντιμέτωποι με μία ακόμη σημαντική εκλογική επιλογή. Για τρίτη φορά σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, στις κάλπες τούς περίμενε ένα υπαρξιακό ερώτημα. Το 2016 είχαν επιλέξει με μικρή διαφορά την έξοδο από την Ε.Ε., οδηγώντας τη χώρα σε πολιτική κρίση, από την οποία δεν έχει εξέλθει ακόμη. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, ενέτειναν την πολιτική αναταραχή στερώντας από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι την κυβερνητική της πλειοψηφία. Τώρα πρέπει να αποφασίσουν αν θα δώσουν στον Μπόρις Τζόνσον, διάδοχό της στο κόμμα των Συντηρητικών, την εντολή να ολοκληρώσει το Brexit. Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης θα έχει μεγάλη επίπτωση στις σχέσεις με την Ε.Ε., αλλά επίσης σε επιχειρήσεις, χρηματοπιστωτικές αγορές, δημοσιονομική πολιτική και στο μέλλον της Βρετανίας.

Θα ολοκληρωθεί το Brexit με τις εκλογές; Οχι. Η προεκλογική εκστρατεία του Τζόνσον εξαντλήθηκε στην ατελείωτη επανάληψη αυτού του συνθήματος και ισχύει πως αν κερδίσει τις εκλογές, όπως υποδηλώνουν οι δημοσκοπήσεις, η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ε.Ε. έως τα τέλη Ιανουαρίου. Ομως, η συμφωνία αποχώρησης αφορά μόνο την έξοδο της Βρετανίας. Στη συνέχεια οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν πώς θα είναι η μελλοντική σχέση τους. Η προθεσμία για ολοκλήρωση της συμφωνίας απέχει λίγο πάνω από ένα χρόνο και ο Τζόνσον έχει υποσχεθεί να μην την επεκτείνει. Η Ε.Ε. δηλώνει πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμφωνηθούν εγκαίρως οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Αν πετύχει ευρεία νίκη ο Τζόνσον, θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία υποσχόμενος να μην παρεκκλίνει από το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για επιχειρήσεις, περιβάλλον και εργασία. Αν σχηματίσει κυβέρνηση το Εργατικό Κόμμα, είναι πιθανό να έχουμε και πάλι καθυστέρηση του Brexit, ώστε να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα. Αυτό θα σημαίνει αβεβαιότητα, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αποφυγή του μακροπρόθεσμου κόστους που θα έχει ένα βιαστικό Brexit.

Για τις επιχειρήσεις, μια νίκη των Συντηρητικών θα έδινε τέλος στην αβεβαιότητα του Brexit, που έχει συμβάλει στην πτώση των επενδύσεων. Ωστόσο, η έξοδος από την Ε.Ε. θα αναγκάσει επίσης τις εταιρείες που εξαρτώνται από την καλή λειτουργία εφοδιαστικών αλυσίδων να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες, για παράδειγμα, ενδεχομένως να κλείσουν εργοστάσιά τους στη Βρετανία. Επίσης, οι Συντηρητικοί θα γίνουν περισσότερο παρεμβατικοί, καθώς ο Τζόνσον έχει υποσχεθεί πως το κράτος θα βοηθήσει επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα και θα προτιμήσει τοπικούς προμηθευτές. Ωστόσο, όλα αυτά ωχριούν μπροστά στα σχέδια των Εργατικών. Το κόμμα θέλει να εθνικοποιήσει σιδηροδρόμους, ενέργεια και ύδρευση. Θα εξαναγκάσει τις βρετανικές εταιρείες να μεταφέρουν το 10% των μετοχών τους στους εργαζομένους και θα αυξήσει την εταιρική φορολογία στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ του G7.

Η επόμενη κυβέρνηση θα αυξήσει τις δαπάνες, όποια και αν είναι. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών. Οι πρώτοι υπόσχονται να αυξήσουν τις δαπάνες στο 41% του ΑΕΠ και οι δεύτεροι στο 45%.

Οσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές αγορές, στους χρηματιστές νομισμάτων αρέσει η ιδέα μιας πλειοψηφίας των Συντηρητικών. Η ισοτιμία της στερλίνας έχει ενισχυθεί κατά 2% έναντι του δολαρίου και του ευρώ μετά την προκήρυξη εκλογών. Η λίρα τείνει να υποχωρεί όταν στις δημοσκοπήσεις μειώνεται η διαφορά που έχει ο Τζόνσον. Ανάλογο μήνυμα στέλνει και το χρηματιστήριο. Παρ’ όλα αυτά, το ενδεχόμενο αποτυχίας του Τζόνσον να κλείσει εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. θα προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές. Ενα ισχυρό εκλογικό αποτέλεσμα για τον Κόρμπιν θα σημαίνει πιθανή αντιστροφή του Brexit. Ωστόσο, η όποια ενίσχυση των αγορών θα αντισταθμιστεί πλήρως από την προοπτική να εφαρμόσουν οι Εργατικοί τη σκληρή αριστερή πολιτική τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή