Κέρδη στην Ευρώπη μετά τη συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

Κέρδη στην Ευρώπη μετά τη συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, μετά τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επίτευξη συμφωνίας πρώτης φάσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, μεταξύ άλλων, το Πεκίνο δέχθηκε να αυξήσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον από τη μεριά της συμφώνησε να μην εφαρμοστούν οι δασμοί που είχε προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου, αλλά και να μειώσει σταδιακά τους δασμούς που έχουν ήδη επιβληθεί σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά.

Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει την προστασία των συμφερόντων των ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα και αντίστοιχα των νομικών συμφερόντων των κινεζικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,09% στις 412,02 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 έκλεισε στο +0,67% στις 3.731 μονάδες. Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,46% στις 13.282 μονάδες, ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε 0,59% στις 5.919 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1,10% στις 7.353 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,26% στις 23.329 μονάδες, αποτελώντας την παραφωνία της ημέρας, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 1,01% στις 9.563 μονάδες.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πανηγυρίζει τη συντριπτική νίκη του στις εκλογές της Πέμπτης, στις οποίες συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία 365 εδρών εκ των συνολικά 650, ήτοι 48 έδρες επιπλέον σε σύγκριση με την εκλογική αναμέτρηση του 2017, καταγράφοντας μια ιστορική νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, εκείνη της γερμανικής εταιρείας Delivery Hero σημείωσε άλμα 23,29%, μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της νοτιοκορεατικής Woowa έναντι 4 δισ. δολαρίων, αποτελώντας τη μοναδική μη βρετανική μετοχή ανάμεσα στις πρώτες 50 κερδοφόρες μετοχές στο πλαίσιο του Stoxx 600, καθώς οι βρετανικές μετοχές σημείωσαν σημαντικά κέρδη μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Η Virgin Money UK σημείωσε άλμα 18%, ενώ οι μετοχές αρκετών βρετανικών εταιρειών σημείωσαν άνοδο άνω του 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή