Κάτω από το όριο της φτώχειας διαβιοί το 22,7% των κατοίκων της Βρέμης

Κάτω από το όριο της φτώχειας διαβιοί το 22,7% των κατοίκων της Βρέμης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών περιοχών της Γερμανίας, μολονότι το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έχει συνολικά μειωθεί στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle αναφέρεται στην τελευταία έρευνα για τη φτώχεια που εκπόνησε η ένωση Paritatische Wohlfahrtsverband μεταξύ 95 περιοχών της Γερμανίας. Από τα πορίσματα της έρευνας προκύπτει πως τουλάχιστον στο 25% αυτών των περιοχών η φτώχεια έχει αυξηθεί κατά 20% μέσα στην τελευταία δεκαετία.

«Παρά την ευχάριστη είδηση ότι η φτώχεια έχει μειωθεί στο 15,5% σε εθνικό επίπεδο, το χάσμα ανάμεσα στις περιοχές που ευημερούν και σε εκείνες που πλήττονται από τη φτώχεια διευρύνεται σταθερά και σαφέστατα», τόνισε παρουσιάζοντας την εν λόγω έκθεση ο διευθύνων σύμβουλος της Paritatische Wohlfahrtsverband, Ούρλιχ Σνάιντερ. Ο ίδιος τόνισε, μάλιστα, πως τα τελευταία στοιχεία διαψεύδουν τον παραδοσιακό διαχωρισμό ανάμεσα στο πλούσιο δυτικό τμήμα της Γερμανίας και στο φτωχότερο ανατολικό. Παρουσιάζοντας τα πορίσματα της έρευνας κάλεσε, άλλωστε, το Βερολίνο να θέσει σε εφαρμογή ένα «εκτεταμένο σχέδιο για την εξάλειψη της φτώχειας», που μεταξύ άλλων θα προβλέπει αύξηση των επιδομάτων του κοινωνικού κράτους και του κατώτατου ωρομισθίου στα 13 ευρώ.

Στη Γερμανία η έννοια της φτώχειας ορίζεται από το πόσο το εισόδημα ενός νοικοκυριού επιτρέπει τη συμμετοχή στην κοινωνία. Με τα σημερινά δεδομένα, όποιο νοικοκυριό συγκεντρώνει λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος μιας περιοχής θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στα όρια της φτώχειας και κινδυνεύει να διολισθήσει σε φτώχεια.

Οσον αφορά ειδικότερα τις περιοχές της Γερμανίας που πλήττονται από τη φτώχεια, η περιοχή Ρουρ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου δηλαδή κρατιδίου της Γερμανίας, αναφέρεται στην έρευνα ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Γερμανίας, ακριβώς εξαιτίας του μεγάλου πληθυσμού της.

Το 21,1% του πληθυσμού των περίπου 5,8 εκατ. ανθρώπων που κατοικούν στην περιοχή αυτή ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.  Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, τον μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν σε ένδεια διατρέχουν σε αυτή την περιοχή οι νέοι και οι ηλικιωμένοι. Είναι, ωστόσο, μεγαλύτερο το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας στη Βρέμη, όπου φτάνει στο 22,7%, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό φτωχών στη Γερμανία παρουσιάζει η Βαυαρία, όπου κάτω από τα όρια της φτώχειας ζει το 11,7% του πληθυσμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή