Ανάπτυξη μόλις 0,6% το 2020 «βλέπει» η Bundesbank

Ανάπτυξη μόλις 0,6% το 2020 «βλέπει» η Bundesbank

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη κρίση που έχει γνωρίσει η Γερμανία την τελευταία δεκαετία θα επιβραδύνει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας για το 2020, σύμφωνα με προβλέψεις της Bundesbank. Αιτία αποτελεί η επιδείνωση της εγχώριας αγοράς εργασίας αλλά και η μείωση της κατανάλωσης.

Η κεντρική τράπεζα περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για αναπτυξιακή προοπτική της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης στην Ευρώπη, κατά το ήμισυ για το 2020. Μολονότι οι εξαγωγές θα αρχίσουν να ανακάμπτουν κατά τη διάρκεια του έτους, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τη βιομηχανική παραγωγή, η κατανάλωση φαίνεται ότι θα επιβραδύνεται. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα επόμενα δύο χρόνια ίσως η κατάσταση αντιστραφεί.

Bάσει λοιπόν των τελευταίων εκτιμήσεων της Bundesbank, το 2020 προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ 0,6% από 1,2% που ήταν οι προβλέψεις τον περασμένο Ιούνιο. Επίσης, για το διάστημα 2021-2022 η κεντρική τράπεζα περικόπτει τις εκτιμήσεις της, προβλέποντας ανάπτυξη 1,4% από 1,3%, ενώ για το 2019 αυτή αναθεωρείται προς τα κάτω από 0,6% σε 0,5%. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, κάνει λόγο για συνέχιση των κινδύνων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν ακόμη εξωτερικές ζώνες κινδύνου, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν και να επιτείνουν την επιβράδυνση στη βιομηχανία». Η δε ανακοίνωση των αναθεωρημένων προβλέψεων για τη γερμανική οικονομία έρχεται μια μέρα μετά την επιβεβαίωση της ΕΚΤ ότι θα διατηρήσει την επεκτατική νομισματική πολιτικής της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία αλλά και ευρύτερα η περιοχή της Ευρωζώνης, έχουν αρχίσει να βλέπουν τις παρενέργειες που επιφέρει στην ανάπτυξή τους μια σειρά εξωτερικών παραγόντων. Αυτές αφορούν αφενός τις τεταμένες εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αφετέρου την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο γερμανικός μεταποιητικός κλάδος δεν έχει ανακάμψει, ακόμη και μετά την παρέλευση αρκετών μηνών κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσιάζει εξασθένηση. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg και δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, η μείωση στις παραγγελίες αλλά και στη βιομηχανική παραγωγή επιδεινώθηκε τον Οκτώβριο. Παράλληλα, άνοδο του πληθωρισμού αναμένει η κεντρική τράπεζα το 2022, με αυτόν να φθάνει στο 1,9%, κάτι που εξηγείται από το υψηλό ενεργειακό κόστος, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT