Γερμανία: στασιμότητα στα όρια ύφεσης

Γερμανία: στασιμότητα στα όρια ύφεσης

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα όρια της ύφεσης βρίσκεται η γερμανική οικονομία, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας Bundesbank που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. H μεγαλύτερη οικονομία της Ζώνης του Ευρώ έμεινε στάσιμη κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ θεωρείται πολύ πιθανόν να συρρικνωθεί κατά το τρέχον τελευταίο τρίμηνο του 2001. Ανάλογη ζοφερή εικόνα δόθηκε και από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, που προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών της για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Οι δύο αυτές ανακοινώσεις δεν πέρασαν, βέβαια, απαρατήρητες από την αγορά συναλλάγματος, που έστειλε το ευρώ και το γιεν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών έναντι του δολαρίου. Το ευρώ υποχώρησε έως και κάτω από τα 0,88 δολάρια.

Οι αγορές δείχνουν πλέον να ποντάρουν ότι ενδεχόμενη παγκόσμια ανάκαμψη θα ξεκινήσει από τις ΗΠΑ, ενώ αισιοδοξούν ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ολοκληρώνεται πλέον επιτυχώς. Αυτό σημαίνει πέραν των άλλων ότι οι εισροές κεφαλαίων για την αγορά αμερικανικών μετοχών και ομολόγων θα λειτουργήσουν για μία ακόμη φορά ενισχυτικά για το δολάριο. Ακόμη, εκτιμάται ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα αποτελέσουν «καύσιμο» για μια συντονισμένη ανάκαμψη.

Στο ευρώ προσφέρθηκε προφορική στήριξη, αλλά χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα, από τον επικεφαλής οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Οτμαρ Ισινγκ, που είπε ότι «είναι πεπεισμένος πως η αξία του ευρώ θα ανέβει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή