Ισχυρή ανοδική κίνηση στις διεθνείς αγορές

Ισχυρή ανοδική κίνηση στις διεθνείς αγορές

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Νέα υψηλά κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές χθες, μια ημέρα συντονισμένης ευφορίας σε Ευρώπη και Αμερική. Το οφείλουν σε έναν συνδυασμό ευοίωνων εξελίξεων που προηγήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και καλλιέργησαν γενικευμένη αισιοδοξία: η προκαταρκτική συμφωνία Ουάσιγκτον και Πεκίνου, παρά τις ασάφειές της, εμπνέει αισιοδοξία ότι επίκειται το τέλος του εμπορικού πολέμου, οι κεντρικές τράπεζες σε Αμερική και Ευρώπη κατέστησαν σαφές ότι δεν σχεδιάζουν αύξηση του κόστους δανεισμού στο εγγύς μέλλον και οι Συντηρητικοί κέρδισαν θριαμβευτικά τις πρόωρες εκλογές στη Βρετανία, απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο των κρατικοποιήσεων που είχε υποσχεθεί ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος. 

Ο συνδυασμός των θετικών ειδήσεων ήταν τόσο ισχυρός, ώστε δεν επηρέασε την αγορά η είδηση ότι ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Δεκέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών.

Η έκβαση των εκλογών στη Βρετανία έδωσε μεγάλη ώθηση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη FTSE MIB να κλείνει με κέρδη 2,25%. Η στερλίνα, άλλωστε, μπήκε χθες στη δεύτερη εβδομάδα ανοδικής πορείας τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του δολαρίου. Αργά χθες το βράδυ το βρετανικό νόμισμα έκανε πράξεις στο 1,1957 ευρώ και στο 1,3326 δολάριο. Είναι το νόμισμα με τη μεγαλύτερη απόδοση για το σύνολο του 2019, αν και αναλυτές συναλλάγματος προειδοποιούν πως ίσως η άνοδος να είναι βραχυπρόθεσμη και να διακοπεί σύντομα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό με άνοδο 1,4%.

Σημαντικά κέρδη σημείωσαν, άλλωστε, η αγορά του Παρισιού και της Μαδρίτης, με τους δείκτες CAC 40 και ΙΒΕΧ 35 να κλείνουν με άνοδο 1,23% και 1,22% αντιστοίχως. Μικρότερη άνοδο σημείωσαν η αγορά του Μιλάνου και της Φρανκφούρτης, με τους δείκτες FTSE MIB και Xetra DAX να κλείνουν με κέρδη 0,84% και 0,94% αντιστοίχως.

Ανοδικά κινήθηκαν χθες και οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά εκτιμά πως η προοπτική λήξης του εμπορικού πολέμου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για «μαύρο χρυσό» και να εξαφανίσει σύντομα το πλεόνασμα προσφοράς.

Ετσι, το αργό Δυτικού Τέξας κυμαινόταν στα 60,16 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 65,45 δολάρια το βαρέλι. Ανοδικά κινείτο, άλλωστε, και η Γουόλ Στριτ, με τους βασικούς δείκτες S&P 500 και Dow Jones να σημειώνουν κέρδη 0,83% και 0,58% αργά χθες το βράδυ.