ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Ρωσικός χειμώνας για τους σεΐχηδες…

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Ρωσικός χειμώνας για τους σεΐχηδες…

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πτώση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, υποχωρώντας κάτω και από τα 17 δολάρια το βαρέλι, καθώς η Ρωσία εμμένει στις θέσεις της και δεν συναινεί σε μείωση των εξαγωγών της, μία κίνηση, που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοσθεί αντίστοιχη συμφωνία των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, με στόχο την τόνωση των τιμών του πετρελαίου.

Υστερα από συνάντησή του, στη Μόσχα, το πρωί της Δευτέρας, με τον Μεξικανό ομόλογό του, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Ιγκόρ Γιουσούφοβ, τόνισε στους δημοσιογράφους ότι δεν συζητήθηκε μείωση των εξαγωγών των δύο κρατών -που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ- αλλά μόνον πως τα εν λόγω κράτη θα συσφίγξουν τις σχέσεις τους και θα αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών.

Πόλεμος τιμών

Η Ρωσία προτείνει στον ΟΠΕΚ να περιορίσει τις εξαγωγές της κατά 30.000 βαρέλια την ημέρα, την ώρα που τα κράτη-μέλη του Οργανισμού δεσμεύονται σε περικοπές 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως. Θεωρώντας ότι η πρόταση της Ρωσίας αποτελεί εμπαιγμό και ότι ουσιαστικά δυναμιτίζει την προσπάθεια τόνωσης των τιμών του μαύρου χρυσού, ο ΟΠΕΚ, που έχει ήδη μειώσει τις εξαγωγές του φέτος κατά 3,5 εκατομμύρια βαρέλια, παρασύρεται ουσιαστικά σε έναν πόλεμο τιμών. Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου αναμένεται να βοηθήσουν την παγκόσμια οικονομία να ανακάμψει. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι αν οι τιμές του πετρελαίου ανέλθουν το 2002 κατά μέσον όρο στα 15 δολάρια το βαρέλι, έναντι 25 φέτος, οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας ενδέχεται να αυξηθούν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Νέος πετρελαϊκός κολοσσός

Η αναδιάρθρωση του πετρελαϊκού κλάδου συνεχίζεται παγκοσμίως, με τις εταιρείες να γιγαντώνονται μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. H αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Phillips Petroleum 15,2 δισ. δολάρια θα καταβάλει με τη μορφή μετοχών της, για να αποκτήσει την Conoco Inc. Αποτέλεσμα αυτής της εξαγοράς θα είναι η δημιουργία των μεγαλύτερων διυλιστηρίων των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και της έκτης μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο. Από κοινού, οι δύο υπό συγχώνευση όμιλοι έχουν χρηματιστηριακή αξία 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και διαθέτουν διεθνώς δίκτυο με 19.000 πρατήρια βενζίνης. Με τη συγχώνευσή τους αναμένεται να εξοικονομήσουν λειτουργικές δαπάνες 750 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ θα προχωρήσουν και σε απολύσεις, θέμα το οποίο προς το παρόν δεν σχολιάζουν. H συγχώνευση της Phlllips με την Conoco ακολουθεί άλλες, αντίστοιχα μεγάλες συμφωνίες στον πετρελαϊκό κλάδο τα τελευταία χρόνια. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την εξαγορά των Arco και Amoco από τη βρετανική BP Plc, τη συγχώνευση της Εxxoμε τη Mobil καθώς και επίσης τη συγχώνευση της Chevroμε την Texaco.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή