Ισχυρά κέρδη στο Χρηματιστήριο με «εκτόξευση» του τζίρου

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών, κυρίως στις μη τραπεζικές μετοχές, καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ισχυρή άνοδο με εκτόξευση τζίρου πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, παρά την επιφυλακτικότητα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το σημαντικό ράλι της Δευτέρας. Αν και η μέρα ξεκίνησε θετικά αλλά διστακτικά για την ελληνική αγορά, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μικρές επιλεκτικές κινήσεις, λίγο μετά τις 15.00 σημειώθηκε ανοδικό ξέσπασμα που κράτησε έως και τις τελικές δημοπρασίες, με κύριο «οδηγό» το ράλι στη μετοχή της ΔΕΗ (+5,96%), η οποία διαπραγματεύεται πλέον στα υψηλά δυόμισι ετών, τα επίσης ισχυρά κέρδη της ΑΔΜΗΕ (+7,27%) καθώς και την ενίσχυση σε Lamda Development (+4,79%) και ΟΠΑΠ (+4,59%).
Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,56% στις 894,46 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 102,5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,13% στις 2.245,20 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 0,87% στις 1.169,93 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σταθεροποιητικά στις 855,14 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει αμετάβλητη στο 1,8760 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 0,59% υψηλότερα, την Τράπεζα Πειραιώς να σημειώνει οριακή άνοδο 0,13% και τη Eurobank να υποχωρεί κατά 0,52%.
Η αγορά επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά πως, όσες πιέσεις και αν δεχθεί (συνεδρίαση Δευτέρας) μετά την προσπάθειά της να προσεγγίσει τα υψηλά έτους (Παρασκευή), δεν θα αφήσει να χαθεί η επαφή με τις 900 μονάδες. Σε αυτό, βέβαια, βοηθούν και οι συνεχιζόμενες θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, των τραπεζών και των εισηγμένων εταιρειών, καθώς και το γεγονός ότι το Χ.Α. παραμένει μια ρηχή αγορά και άρα είναι ευάλωτη σε (ακραίες) διακυμάνσεις.
Οι πυκνές εξελίξεις των τελευταίων ημερών έθεσαν τις βάσεις για αλλαγή του σκηνικού στο χρηματιστήριο, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Σε αυτές περιλαμβάνονται η νομοθέτηση του σχεδίου «Ηρακλής», η ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Lamda Development και οι ανακοινώσεις της διοίκησης της ΔΕΗ. Ωστόσο, η αγορά θέλει τον χρόνο της για να χωνέψει αυτές τις εξελίξεις, που απαιτούν σημαντικό βάθος χρόνου για να πραγματοποιηθούν.
Στο μεταξύ, οι χρόνιες παθογένειες που αφορούν τη ρηχότητα της αγοράς αλλά και την αποκατάσταση συνθηκών αξιοπιστίας σε συνδυασμό με την αφαίμαξη ρευστότητας λόγω των μεγάλων μετοχικών και ομολογιακών εκδόσεων των τελευταίων εβδομάδων, δεν επιτρέπουν την άμεση κίνηση του Γενικού Δείκτη σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, η επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων, που συνιστά τον στόχο για τις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους, είναι ένα ενδεχόμενο τεχνικά εφικτό.