Νέους δασμούς στην Ε.Ε. εξετάζει η Ουάσιγκτον

Νέους δασμούς στην Ε.Ε. εξετάζει η Ουάσιγκτον

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο οι ΗΠΑ επιδιώκουν μείωση του εμπορικού ελλείμματος με την Ε.Ε. ενδέχεται να αυξήσουν τους δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων, όπως δήλωσε χθες ο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο Fox Business Network.

«Στόχος μας είναι να βρούμε κάποιου είδους διαπραγματευτική λύση», τόνισε ο Λαϊτχάιζερ αναφερόμενος στους υφιστάμενους δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 7,5 δισ. δολαρίων. Οι εν λόγω τιμωρητικοί δασμοί επιβλήθηκαν πρόσφατα από τις ΗΠΑ ως αντίποινα στις αμφισβητούμενες επιδοτήσεις που έλαβε η ευρωπαϊκή Airbus. «Αλλά έχουμε μια πολύ ανισόρροπη σχέση με την Ευρώπη», σημείωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου.

Στη συνέντευξή του στο Fox Business Network, ο Λαϊτχάιζερ δεν σχολίασε εάν οι νέοι δασμοί θα μπορούσαν να επιβληθούν στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτοκινήτων. Τόνισε, ωστόσο, ότι το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης ενδέχεται να φτάσει τα 180 δισ. δολάρια φέτος, από 169 δισ. δολάρια το 2018, και ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να βρουν τρόπους να πουλήσουν περισσότερα προϊόντα στην Ευρώπη. «Δεν μπορεί να μειώσει κανείς το παγκόσμιο εμπορικό έλλειμμα χωρίς να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα με την Ευρώπη, τουλάχιστον όχι σε σημαντικό βαθμό», ανέφερε ο Λαϊτχάιζερ.

Το εμπορικό έλλειμμα στο οποίο αναφέρεται ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου περιλαμβάνει και έλλειμμα περίπου 5,5 δισ. δολαρίων με τη Βρετανία. Για τις ΗΠΑ αποτελεί προτεραιότητα η σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία, όταν η τελευταία θα έχει μια σαφή εικόνα για το ζήτημα του Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή