H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και ενώ οι αμερικανικές βόμβες πίπτουν αφειδώς στο Αφγανιστάν, η Wall Street και η Ευρώπη χαρίζουν κέρδη στους επενδυτές. Και όσο ο κλοιός σφίγγεται γύρω από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, τα κέρδη του δολαρίου και των Χρηματιστηρίων αυξάνονται. H ανακούφιση από το επικείμενο τέλος του πολέμου, προσελκύει τους επενδυτές στο δολάριο! Ενώ το ευρώ συνεχίζει να αισθάνεται όλο και εντονότερα την ασφυκτική πίεση του δολαρίου. Το κοινό νόμισμα των «12» γλίστρησε χθες στα 87,67 σεντς, ενώ το γιεν βρέθηκε να καταρρέει…. Το δολάριο ξεπέρασε χθες τα 123 γιεν, εκτοξευόμενο στα 123,49 γιεν. H ομολογία της Bundesbank για την εξασθένηση της Γερμανίας, επηρέασε ιδιαίτερα τις αγορές χρήματος.

Τώρα, η Buba ομολογεί ότι η αναπτυξιακή πορεία της γερμανικής οικονομίας, παρέμεινε στάσιμη και το τρίτο τρίμηνο(!) του τρέχοντος έτους. Ηδη, οι πέντε «σοφοί» της γερμανικής κυβέρνησης, έχουν προειδοποιήσει για ήπια(!) ύφεση στη Γερμανία. Οι Γερμανοί έχουν παραλύσει από τις συνέπειες και στη δική τους οικονομία μετά την επίθεση της Ισλαμικής τρομοκρατίας κατά των ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου. H εξάρτηση των εξαγωγών της Γερμανίας -που αποτελούν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας της- από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνιστά τη «μεγαλύτερη» απειλή για την ήδη ευάλωτη κατάσταση της γερμανικής οικονομίας και πριν από το τρομιοκρατικό χτύπημα.

Ενώ ο Οτμαρ Ισινγκ, που είναι ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bundesbank και της EKT και μετέχει στη διοίκηση, προσπάθησε με λεκτική παρέμβαση να στηρίξει το ευρώ. Το ευρώ είναι υποτιμημένο έναντι του δολαρίου, προειδοποιεί ο Ισινγκ, αλλά οι πάντες τον αγνόησαν. Το ευρώ έχει ήδη χάσει το 25% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τη γέννησή του την 1η Ιανουαρίου του 1999.

H Wall Street προεξοφλεί δυναμικά το ελπιδοφόρο τέλος του πολέμου και την ελπιδοφόρα ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Χθες, ο δείκτης Dow Jones και ο δείκτης Nasdaq κατέγραψαν νέα ισχυρά κέρδη. H αλματώδης άνοδος των προηγούμενων ημερών έχει επιφέρει εξαιρετικά ελκυστικά κέρδη στις αμερικανικές μετοχές. Τώρα, ο δείκτης Dow Jones των 30 μετοχών blue chips των πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει καταγράψει άνοδο μεγαλύτερη του 20% από το ναδίρ της 21ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή έχει εισέλθει σε bull market. Και ο δείκτης Nasdaq των high-tech μετοχών έχει καταγράψει άνοδο 30%(!) από την 21η Σεπτεμβρίου. H ανακοίνωση της εξαγοράς από τη Phillips Petroleum της Conoco έναντι 15,2 δισ. δολαρίων σε μετοχές, δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έξαρση, απλώς στήριξε τις πετρελαϊκές μετοχές. H συνένωση Phillips/Conoco θα δημιουργήσει το πρώτο σε μέγεθος διιλιστήριο στις ΗΠΑ. H μετοχή της πρώτης κέρδισε 1,07 δολάρια και της δεύτερης 85 σεντς.

Οι νικηφόρες ιαχές του τέλους του πολέμου εξακολουθούν να δονούν την Αμερική. Το αισιόδοξο σενάριο για ανάκαμψη της οικονομίας το 2002 κυριαρχεί. Οι κορυφαίοι Αμερικανοί Οικονομολόγοι (National Associatiofor Business Economics) δήλωσαν ότι η αμερικανική οικονομία έχει ήδη πέσει σε «ύφεση», κυρίως εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης κατά των ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά η ανάκαμψη θα επέλθει ταχύτατα χάρις στα γενναιόδωρα δημοσιονομικά μέτρα και στην ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει Αλαν Γκρίνσπαν. Ενώ η ελπιδοφόρα σημαντική ανάκαμψη που έδειξαν τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων, καταγράφοντας μηνιαία άνοδο ρεκόρ κατά 7,1% τον μήνα Οκτώβριο, ενίσχυσε το κλίμα εμπιστοσύνης ότι πέρασαν τα χειρότερα. Τώρα οι Αμερικανοί καταναλωτές αισιοδοξούν για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας το 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή