Αυξήθηκε κατά 52% η περιουσία του Μπερνάρ Αρνό

Αυξήθηκε κατά 52% η περιουσία του Μπερνάρ Αρνό

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2019 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τους Γάλλους δισεκατομμυριούχους, και ιδιαίτερα για τον πλουσιότερο όλων, τον Μπερνάρ Αρνό, βασικό μέτοχο των εταιρειών Luis Vuitton Moet Hennessy και Christian Dior. Χάρη στην εκρηκτική άνοδο της τιμής των μετοχών που κατέχει, ο Αρνό αύξησε την περιουσία του το 2019 κατά 36 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Η αύξηση της καθαρής προσωπικής του περιουσίας κατά περίπου 52% το 2019, κατέστησε τον Αρνό τον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο της Γης, ελάχιστα πίσω (για τα δικά τους δεδομένα) από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Τζεφ Μπέζος. Η περιουσία του πλουσιότερου Γάλλου ανερχόταν χθες στα 105 δισ. δολάρια. Η περιουσία του συνιδρυτή της Microsoft ήταν χθες 112 δισ. δολάρια και του ιδρυτή της Amazon ήταν 110 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η μετοχή της LVMH έχει ενισχυθεί κατά 56% από την αρχή του έτους και η κεφαλαιοποίηση της κατά περίπου 73 δισ. ευρώ στα 205,2 δισ. ευρώ.

Παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας και της κινεζικής οικονομίας, τις διαδηλώσεις στη Γαλλία και στο Χονγκ Κονγκ, οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας τόσο στην Κίνα όσο και σε άλλες σημαντικές αγορές ήταν λαμπρές. Φορέματα, σαμπάνιες, τσάντες, ρολόγια και αρώματα αξίας εκατοντάδων και χιλιάδων ευρώ πετούσαν από τα ράφια των μπουτίκ του Αρνό.

Το κύριο μέρος της περιουσίας του προέρχεται από το μερίδιο 97,4% που κατέχει στην εταιρεία Christian Dior, τον ιστορικό οίκο υψηλής ραπτικής.

Με τη σειρά της η εταιρεία Christian Dior ελέγχει το 41% των μετοχών του ομίλου LVMH, δηλαδή του μεγαλύτερου οίκου ειδών πολυτελείας στον κόσμο. Μεταξύ των 75 εταιρειών εταιρειών της LVMH συγκαταλέγονται οι: Christian Dior, Givenchy, Fendi, Kenzo, Bvlgari, TAG Heuer, Hublot, Sephora, αρκετές μάρκες κρασιού και οι σαμπάνιες Moet & Chandon.

Παράλληλα, ο Αρνό κατέχει το 8,6% των μετοχών της εταιρείας μόδας Hermes και το 1,9% των γαλλικών σούπερ μάρκετ Carrefour.

Ο Αρνό γεννήθηκε το 1949 στη Γαλλία και εντάχθηκε στην οικογενειακή εταιρεία κατασκευών το 1971. Στην αγορά ειδών πολυτελείας εισήλθε το 1984 όταν εξαγόρασε μέρος του χρεοκοπημένου ομίλου ειδών πολυτελείας και υφασμάτων που είχε στην κατοχή του την εταιρεία Christian Dior. Πούλησε όλες τις υπόλοιπες εταιρείες που κατείχε ο όμιλος και χρησιμοποίησε τα έσοδα για να αγοράσει σημαντικό μερίδιο μετοχών στην εταιρεία LVMH, τον έλεγχο της οποίας ανέλαβε το 1989 όταν έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της. Το 1999, η LVMH προσπάθησε ανεπιτυχώς να εξαγοράσει τον οίκο μόδας Gucci, τον οποίο του άρπαξε έναντι 3 δισ. ευρώ ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό.

Ο Πινό, μεταξύ άλλων, μεγαλομέτοχος των εταιρειών Kering (μητρική των Gucci, Yves Saint Laurent και Balenciaga μεταξύ άλλων) επίσης αύξησε σημαντικά την περιουσία του το 2019, για την ακρίβεια κατά 11 δισ. δολάρια, στα 41 δισ.  Ο Πινό βρίσκεται στην 22η θέση του δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Μεταξύ των Αρνό και Πινό, στη 14η θέση του καταλόγου βρίσκεται η κ. Φρανσουάζ Μπετενκούρ-Μεγιέρ, η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο. Η κ. Μπετενκούρ-Μεγιέρ ελέγχει το 33% της L’Oreal, της μεγαλύτερης εταιρείας καλλυντικών στον πλανήτη, και η προσωπική της περιουσία αυξήθηκε το 2019 κατά 11,9 δισ. στα 58 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή