ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από μήνες αδράνειας, η κυβέρνηση Μπους αναλαμβάνει πρωτοβουλία και επιχειρεί να επιτύχει μια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους. H ομιλία του υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στο Κεντάκι αποτελεί στροφή 180 μοιρών, οφειλόμενη σε μεγάλο βαθμό στην ανάγκη των ΗΠΑ να κατευνάσουν την αραβική κοινή γνώμη που έχει εξοργισθεί από τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν. Παράλληλα, καταδεικνύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει πως ο κύκλος της βίας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη αποσταθεροποιεί βαθύτατα την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η αμερικανική κυβέρνηση φιλοδοξεί να επιτύχει όχι μόνον την κατάπαυση πυρός αλλά μια οριστική ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους. Κάποιοι επιφυλακτικοί επισημαίνουν ότι κάθε άλλο παρά σαφές είναι το με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει προσχέδιο για την κατανομή των εδαφών, ούτε καθορισμένα σύνορα, ούτε λεπτομερής εικόνα για το μέλλον της Ιερουσαλήμ. Στη Μέση Ανατολή, όμως, τα λόγια έχουν ειδικό βάρος, γι’ αυτό και ο Κόλιν Πάουελ χρησιμοποίησε τα μέγιστα τη δύναμη της γλώσσας. Οραματίσθηκε δύο κράτη, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, που θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στα ασφαλή και διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά τους. Κατέστησε, πάντως, σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν τον σημαντικότερο σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επέκρινε δριμύτατα τις παλαιστινιακές Αρχές που δεν κατορθώνουν να συλλάβουν και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους για τη βία. Τόνισε, άλλωστε, ότι είναι ώρα για αποτελεσματική δράση και όχι για εξαγγελίες και δηλώσεις. Βραχυπρόθεσμα πολλά θα εξαρτηθούν από το αν οι ηγέτες των δύο πλευρών θα αντιληφθούν τη διάθεση για διευθέτηση που επικρατεί στην Ουάσιγκτον. H πρόταση για διορισμό ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στην περιοχή με την υποστήριξη ενός έμπειρου στρατιωτικού συμβούλου θα ενισχύσει το μήνυμα. Θα είναι κρίσιμη, ωστόσο, η επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, στο Λευκό Οίκο τον επόμενο μήνα.

Ρhillips/Conoco

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή