H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευτυχώς που η Κίνα αγόρασε ευρώ τους δύο τελευταίους μήνες! Οι νομισματικές αρχές της Κίνας(!) επιβεβαίωσαν χθες ότι προέβησαν σε αγορές ευρώ, με στόχο να μετατρέψουν ελαφρώς την αναλογία που διατηρούν στα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα, ύψους 200 δισ. δολαρίων. Μια επιβεβαίωση που παρείχε στήριξη στο κοινό νόμισμα της Ευρώπης της ONE. Λέγεται, επίσης, πως θα μετατραπεί σε ευρώ ένα πρόσθετο ποσοστό 10% των συναλλαγματικών διαθεσίμων, που σημαίνει αγορές ευρώ αξίας 20 δισ. Να επισημανθεί ότι το δολάριο κατέχει την κυρίαρχη θέση στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας της Κίνας. Και άρχισαν πάλι να κυκλοφορούν τα σενάρια, πως σταδιακά το ευρώ θα απειλήσει την παγκόσμια ηγεμονία του δολαρίου ως νομίσματος συναλλαγματικών διαθεσίμων των κεντρικών τραπεζών! Και πυροδοτήθηκαν ελπίδες για τη σημασία της εξέλιξης αυτής πως θα την ακολουθήσουν και άλλες κεντρικές τράπεζες της Ασίας, και πως το κοινό νόμισμα της Ευρώπης θα αποσπάσει σημαντικό μερίδιο και θα κατακτήσει ισότιμη θέση στα θησαυροφυλάκια με αυτήν του εθνικού νομίσματος των ΗΠΑ. Ισως… Κάποτε… Ναι…

Το ευρώ, χθες, απλώς ανέκαμψε πάνω από τα 88 σεντς έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Eurostat) πως η βιομηχανική παραγωγή της Ζώνης του Ευρώ σημείωσε πτώση 0,3% το τρίτο τρίμηνο, επιβεβαίωσε την ύφεση που πλήττει βαθύτερα τον τομέα της βιομηχανίας και καθιστά ευάλωτο το ευρώ. Αλλά, χθες, τα blue chips και το δολάριο έχασαν ελαφρώς τη δυναμική τους.

Ενώ η συρρίκνωση-ρεκόρ του εμπορικού ελλείμματος των Ηνωμένων Πολιτειών… καθησύχασε το δολάριο και την Ουάσιγκτον. Οπως έδειξαν τα χθεσινά στοιχεία, στο σύνολό του το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μειώθηκε κατακόρυφα τον Σεπτέμβριο στα επίπεδα των 18,7 δισ. δολαρίων (από 27,1 δισ. δολάρια τον Αύγουστο). H ταχύτητα αυτή μείωσης του ελλείμματος οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές κατρακύλησαν μετά την εφιαλική τρομοκρατική ισλαμική επίθεση, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, κατά των ΗΠΑ..

Ενώ τα χθεσινά στοιχεία του Conference Board, ενός ιδιωτικού think tank με έδρα τη Νέα Υόρκη, έδειξαν βελτίωση των δεικτών για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Αντίθετα, ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του αναθεωρεί τώρα όλες τις αρχικές του εκτιμήσεις περί αναπτυξιακών ρυθμών για το 2002, τόσο του συνόλου των 30 χωρών-μελών του όσο και των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα, προβλέπει για τα 30 μέλη συνολική ανάπτυξη κατά 1,0% για το 2002, για τις ΗΠΑ ανάπτυξη μόνο 0,7% και 3,8% για το 2003. Και για την Ιαπωνία βαθιά συρρίκνωση.

Ωστόσο, το αισιόδοξο σενάριο για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας το 2002 κυριαρχεί. Οι κορυφαίοι Αμερικανοί οικονομολόγοι (National Associatiofor Business Economics) δήλωσαν ότι η αμερικανική οικονομία έχει ήδη πέσει σε «ύφεση» κυρίως εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης κατά των ΗΠΑ, την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά η ανάκαμψη θα επέλθει ταχύτατα χάρις στα γενναιόδωρα δημοσιονομικά μέτρα και στην ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει ο Αλαν Γκρίνσπαν. Ενώ η ελπιδοφόρα σημαντική ανάκαμψη που έδειξαν τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων, καταγράφοντας μηνιαία άνοδο-ρεκόρ κατά 7,1% τον μήνα Οκτώβριο, ενίσχυσε το κλίμα εμπιστοσύνης ότι πέρασαν τα χειρότερα. Τώρα οι Αμερικανοί καταναλωτές αισιοδοξούν για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας το 2002. Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones και ο δείκτης Nasdaq υπέστησαν τους κραδασμούς ρευστοποίησης κερδών, αλλά το δολάριο παρέμεινε ισχυρό έναντι του ευρώ και του γιεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή