THE LEX COLUMN

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρυσι, οι Beatles ανέλαβαν ν’ αποκρούσουν τις άκαρπες απόπειρες συγχώνευσης της EMI με τις Warner Music Group και Bertelsmann. Φέτος, ο Μικ Τζάγκερ και οι Pink Floyd (όπως και ο Αλέν Λιβάι, ο βετεράνος της βιομηχανίας που ανέλαβε τον δισκογραφικό κλάδο της EMI) συγκαταλέγονται σ’ εκείνους που έχουν επωμισθεί την ευθύνη να παράσχουν την «ένεση τεστοστερόνης» των τελών του έτους.

Ο στόχος μοιάζει μεγαλεπήβολος. Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηχογραφημένης μουσικής έπεσαν κατά 5% το εξάμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, αλλά στην EMI μειώθηκαν κατά 8,9%. H εταιρεία προτίθεται ν’ ανακτήσει μερίδιο 14% στην αγορά ώς τα τέλη του έτους, από 12,4% το πρώτο εξάμηνο, αλλά η βελτίωση των περιθωρίων χρειάζεται ανάκαμψη από τον υποτονικό Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Δεν είναι η μόνη μεγάλη εταιρεία του χώρου που χάνει έδαφος. Μόνο η Universal Music Group της Vivendi αύξησε τα κέρδη της – χάρις στην εξοικονόμηση κόστους από τις συγχωνεύσεις. O κ. Λιβάι είναι πιθανό να διευρύνει την προσπάθεια αναδιάρθρωσης σε ετήσια εξοικονόμηση κόστους άνω των 65 εκ. στερλινών – ποσό που ωχριά μπροστά στην προκαταβολή που λέγεται ότι κατέβαλε στη Μαράια Κάρεϊ.

Τέτοιες περικοπές βοηθούν, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα σε μια βιομηχανία που, βάσει εκτιμήσεων της Merrill Lynch, συρρικνώθηκε κατά 1,5% ετησίως από το 1995 ώς το 2000.

Ρhillips/Conoco

Τα θερμά λόγια περί συγχωνεύσεων μεταξύ ίσων θα πρέπει να γίνονται δεκτά με κάποια επιφύλαξη. H σύμπραξη της Conoco με τη Phillips Petroleum επαληθεύει το αξίωμα αυτό περισσότερο από άλλες συμφωνίες της βιομηχανίας. Δεν υπάρχει επασφάλιστρο κινδύνου, η εξοικονόμηση κόστους θα είναι κοινή. Το πρόβλημα ισολογισμού της Conoco διορθώθηκε. Γι’ αυτό, ίσως, η εταιρεία παραχώρησε το «πάνω χέρι» χωρίς επασφάλιστρο κινδύνου. Κάποιοι εξακολουθούν να είναι πιο ίσοι από τους άλλους.

Η εκτίμηση περί ετήσιας εξοικονόμησης κόστους ύψους 750 εκ. δολαρίων είναι συντηρητική και συγκρίσιμη -τηρουμένων των αναλογιών- με αυτό που εξήγγειλαν οι Chevroκαι Texaco. Στις πρόσφατες μεγάλες συμφωνίες, οι εκτιμήσεις περί συνεργειών ωρίμασαν καλά. H ChevronTexaco αναβάθμισε τις προβλέψεις της. Αν την εταιρεία διοικούσε επιτροπή, τότε οι ευκαιρίες για εξοικονόμηση κόστους θα ήταν μειωμένες. Ομως ο Τζέιμς Μιούλβα, επικεφαλής της Phillips, ο οποίος κατόπιν σεβαστής διακοπής θα γίνει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Conoco-Phillips, θα εκμεταλλευθεί κάθε δυνατότητα.

Η εξοικονόμηση κόστους είναι η αρχή. Αύξηση της αξίας σημαίνει επίτευξη υψηλότερης βαθμολογίας για τα κέρδη – και αμφότερες οι ομάδες των μετόχων θα επωφεληθούν από την πολλαπλή επέκταση σε μια βιομηχανία όπου το μέγεθος μετρά. Οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε για την αστάθεια της κερδοφορίας.

Επιπλέον, τα χαρτοφυλάκια εξόρυξης και διύλισης ταιριάζουν και η συνδυασμένη εταιρεία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα ν’ αυξήσει την αποτελεσματικότητά της, επικεντρώνοντας την προσοχή της σε καλύτερα προγράμματα. Στις πάρα πολύ μεγάλες εταιρείες παρέχεται υψηλότερος πολλαπλασιαστής, γιατί αποκομίζουν υψηλότερη απόδοση κεφαλαίου. Τουλάχιστον η Phillips και η Conoco μπορούν να ισχυρισθούν ότι η συνδυασμένη απόδοσή τους θα προσεγγίζει όχι τόσο εκείνη μιας μικρής εταιρείας, αλλά εκείνη μιας μεγάλης.

ΤΧU/ΕdF

Η TXU υπέστη ήδη δύο γύρους αναθεώρησης των τιμών από τις Αρχές στη Βρετανία. Αποφάσισε ότι θα προτιμούσε οτιδήποτε άλλο παρά ν’ αντιμετωπίσει ξανά άλλο έναν γύρο. H δραστηριότητα της διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, East Anglian, συγκαταλέγεται ήδη στις αποτελεσματικότερες της χώρας. Στην επόμενη αναθεώρηση, οι συνέργειες από την κοινοπραξία 24seveμε τη LondoElectricity της Electricite de France, η οποία διαχειρίζεται αμφότερα τα δίκτυα, θα υπαναχωρήσουν.

Η πώληση σήμερα στην EdF, με επασφάλιστρο τουλάχιστον 10% επί της ιστορικής αξίας ενεργητικού, της επιτρέπει να εκμεταλλευθεί όλη την αξία του δικτύου, απεκδυόμενη του κινδύνου από την επόμενη αναθεώρηση της τιμής. Αυτό καθιστά ανόητη την υπερβολική αντίδραση της αγοράς στην πώληση.

Η μετοχή αρχικώς έπεσε κατά 8% για να ισοσκελίσει την πτώση στα προβλεπόμενα κέρδη του 2002 ανά μετοχή, παρότι αυτά τα κέρδη κεφαλαιοποιούνται πλήρως στην τιμή πώλησης. Το τίμημα που κατέβαλε η EdF για τη δραστηριότητα διανομής εμφανίζεται υψηλό, αλλά η γαλλική εταιρεία έχει κάποιο δίκιο.

Οπως παρατηρούσαν χρηματιστηριακοί αναλυτές, αρκετά επενδυτικά σχήματα εκτιμούσαν ότι η σχέση ανταλλαγής θα ήταν συμφερότερη προς την Εθνική Τράπεζα, με συνέπεια να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις μόλις γνωστοποιήθηκε ότι η σχέση θα είναι 1 Εθνική προς 1,28 Alpha, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις μιλούσαν τουλάχιστον για 1/1,35. H μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε τελικά στα 28,30 ευρώ, με διευρυμένες απώλειες σε ποσοστό -5,34%, ενώ, αντίθετα, η ευνοημένη από τη σχέση ανταλλαγής Alpha Bank έκλεισε σε θετικό έδαφος, με ελαφρά κέρδη σε ποσοστό 0,75%, στα 21,58 ευρώ. Μικρή ήταν και η διακύμανση της μετοχής, που εμφάνισε κατώτερη τιμή στα 21,28 ευρώ και υψηλότερη τιμή στα 21,94 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή