ΔΕΙΚΤΕΣ MSCI – Κερδισμένη από τις αλλαγές η Βρετανία

ΔΕΙΚΤΕΣ MSCI – Κερδισμένη από τις αλλαγές η Βρετανία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές επιπτώσεις σε μετοχές, κλάδους και ολόκληρες χρηματιστηριακές αγορές θα έχουν οι επικείμενες αλλαγές στους δείκτες της MorgaStanley Capital International (MSCI), όπως επισημαίνει σε χθεσινή ανάλυση η επενδυτική τράπεζα SalomoSmith Barney του ομίλου Citigroup, που υπογραμμίζει ότι θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές και αγορές. Ωστόσο, οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν την Ελλάδα καθώς ειδικά γι’ αυτήν εφαρμόστηκαν με την αναβάθμισή της στις ώριμες αγορές.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές της MSCI αφορούν την αναδιάρθρωση των δεικτών, ώστε να αντανακλούν τη διασπορά των μετοχών των εταιρειών (free-float), ενώ επιπλέον οι δείκτες θα αντιπροσωπεύουν το 85% της κεφαλαιοποίησης κάθε αγοράς από το 60% που είναι τώρα. Οι μετοχές με διασπορά λιγότερο από 15% θα σταθμίζονται με δείκτη που να πλησιάζει το πλησιέστερο 1%, ενώ οι μετοχές με διασπορά πάνω από 15% θα έχουν στάθμιση στρογγυλοποιημένη στο πλησιέστερο 5%. H μετάβαση θα γίνει σε δύο στάδια. Ετσι η στάθμιση μιας μετοχής με διασπορά 38% που τώρα συμμετέχει στους δείκτες με ολόκληρη την κεφαλαιοποίησή της θα περιοριστεί στο 70% στις 30 Νοεμβρίου και στο 40% στις 31 Μαΐου 2002.

Χαμένες Γερμανία – Γαλλία

Οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές για την Ευρώπη εκτός Βρετανίας από τις οποίες εκτιμάται ότι θα φύγουν κεφάλαια ύψους 5,2 δισ. δολαρίων για να κατευθυνθούν κυρίως προς τη Βρετανία. Το βάρος των αγορών της Ευρώπης εκτός Βρετανίας θα μειωθεί στο 46,9% από 48,6% στο δείκτη MSCI EAFE. H Γερμανία θα χάσει κεφάλαια 1,5 δισ. δολαρίων, η Γαλλία 2,2 δισ. δολαρίων, ενώ η Βρετανία θα κερδίσει περίπου 4,2 δισ. δολάρια. Αυτό θα συμβεί επειδή πολλά αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικοί οργανισμοί ακολουθούν τους δείκτες MSCI είτε ενεργητικά είτε παθητικά (δηλαδή με πλήρη ταύτιση) και συνεπώς θα πρέπει να πουλήσουν και να αγοράσουν μετοχές ώστε η σύνθεση του χαρτοφυλακίου τους να ανταποκρίνεται στη στάθμιση των δεικτών της MSCI. Οι κινήσεις αυτές θα έχουν και περιορισμένη αρνητική, αλλά βραχυπρόθεσμη επίδραση στο ευρώ κατά τις 30 Νοεμβρίου, όπως επισημαίνει ο αναλυτής της SalomoΝιαλ ΜακΛίοντ.

Σε κλαδικό επίπεδο, χαμένες θα είναι οι τηλεπικοινωνίες και οι ασφαλιστικές, που έχουν μικρή διασπορά, όπως και οι τράπεζες, οι εταιρείες λιανικής τροφίμων και ποτών και καταναλωτικών αγαθών. Αντίθετα θα ωφεληθούν οι εταιρείες ενέργειας, υλικών, παραγωγής τροφίμων, ποτών και καπνού, τεχνολογικού εξοπλισμού (hardware) και φαρμακευτικές-βιοτεχνολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή