ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηξεις, αφήξεις… H στάση αυτή την οποία τηρεί η Ρωσία τις τελευταίες ημέρες, μη δεσμευόμενη να προβεί σε αξιόλογες περικοπές των εξαγωγών της πετρελαίου, δημιουργώντας ωστόσο και εντυπώσεις ότι «ίσως να το αποφασίσει», άρχισε χθες να… εκνευρίζει τις αγορές. Ετσι, ενώ τις δύο πρώτες ημέρες της εβοδμάδας είδαμε τις τιμές του πετρελαίου να ενισχύονται, η τάση αντιστράφηκε αργά χθες το βράδυ, για να υποχωρήσουν τελικώς οι τιμές του μαύρου χρυσού στη διεθνή αγορά, και συγκεκριμένα στο Λονδίνο, κάτω από τα επίπεδα των 19 δολαρίων ανά βαρέλι, γύρω από τα επίπεδα των 18,64 δολαρίων.

Νωρίτερα, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent είχαν εκτοξευθεί έως και στα 19,20 δολάρια το βαρέλι για τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου, όταν το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε δήλωση που φέρεται να έκανε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ της Ρωσίας, Βίκτορ Κρισένκο. O κ. Κρισένκο άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του ίσως συναινέσει τελικώς σε μεγαλύτερες από τις περικοπές των εξαγωγών της πετρελαίου, στις οποίες δεσμεύεται μέχρι στιγμής και αφορούν μόλις στα 30.000 βαρέλια ημερησίως. Αξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, η Lukoil, ανακοίνωσε χθες ότι το 2002 θα αυξήσει την παραγωγή της στα 80,2 εκατομμύρια τόννους από 78 εκατομμύρια φέτος. H εταιρεία διευκρίνισε ότι στους οικονομικούς υπολογισμούς της, χρησιμοποιεί μια μέση τιμή για το πετρέλαιο Brent και για τον επόμενο χρόνο, η οποία θα ανέρχεται στα 16 δολάρια ανά βαρέλι.

Τέλος, οι τιμές του αργού Brent υποχώρησαν χθες παρότι στοιχεία, τα οποία δημοσιοποίησε η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας, ανέφεραν ότι το τελευταίο επταήμερο τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 1,3 εκατομμύριο βαρέλια, στα 310,4 εκατομμύρια.Δ. Κατραμάδου

Τουλάχιστον ένα από τα προβληματικά σημεία της παγκόσμιας οικονομίας δεν αποτελεί σήμερα τόσο μεγάλη απειλή. Το ΔΝΤ επιδοκίμασε τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στην Τουρκία και, πιθανότατα, να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στην οικονομία της, ούτως ώστε να αντέξει την τρέχουσα πτώση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή