ΠΡΟΣΩΠΟ/Περσι Μπαρνεβικ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποσύρεται του προσκηνίου ο Πέρσι Μπάρνεβικ, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου (Δ.Σ.) του βιομηχανικού και τεχνολογικού Ομίλου ABB Asea BrowBoveri, αναλαμβάνοντας τουλάχιστον εν μέρει την ευθύνη για την απογοητευτική επίδοση της μετοχής της εταιρείας στο χρηματιστήριο. O κ. Μπάρνεβικ, σύμβολο του σύγχρονου τρόπου διοικείν, θα αντικατασταθεί από τον Γιούργκεν Ντόρμαν, μέλος του Δ.Σ. και, επιπλέον, πρόεδρο του Δ.Σ. της φαρμακοβιομηχανίας Aventis.

O 60χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος εκτός των Δ.Σ. μεγάλων σουηδικών εταιρειών συμμετέχει και σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς και ενώσεις, εξέδωσε ανακοίνωση για τη μάλλον απροσδόκητη αποχώρησή του. Σε αυτήν αναφέρει ότι ύστερα από πέντε χρόνια άσκησης των καθηκόντων του ήταν πλέον η στιγμή για να ολοκληρώσει τον κύκλο του. Παράλληλα, με την κίνηση αυτή αναλαμβάνει ό,τι μερίδιο ευθύνης του αναλογεί για την υποτονική παρουσία της ABB τα τελευταία χρόνια.

Στην περίπτωση του Πέρσι Μπάρνεβικ πρόκειται πραγματικά για έναν κύκλο. Υπηρετεί την εταιρεία επί 21 συναπτά έτη από το 1980, όταν ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Asea Σουηδίας. Από το 1988 και μετά τη συγχώνευση της Asea με την ελβετική BrowBoveri ανεδείχθη πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ABB συνολικά. Το 1996 ανέλαβε και πρόεδρος του Δ.Σ. και από το 1997 μη εκτελεστικός πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος, ο οποίος προ της ABB είχε θητεύσει και στον Ομιλο The JohnsoGroup, θέλησε να διευκρινίσει ότι δεν παραιτήθηκε λόγω πιέσεων εκ μέρους των επενδυτών. Πάντως, δεν απέκρυψε ότι είχε ζητηθεί η αποχώρησή του. Οσο για την ιστορία, η τιμή της μετοχής της ABB εξασθένησε από το ρεκόρ των 54,50 ελβετικών φράγκων τον Φεβρουάριο 2000 στο ναδίρ των 9 φράγκων στις αρχές Οκτωβρίου για να αποκατασταθεί χθες στα 17,40 φράγκα.Κατερίνα Καπερναράκου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή