Δημοσιονομική χαλάρωση εξετάζει το Βερολίνο

Δημοσιονομική χαλάρωση εξετάζει το Βερολίνο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόθυμο για μια πρώτη απόκλιση από την πολιτική του μηδενικού ελλείμματος φαίνεται πως είναι πλέον το Βερολίνο, καθώς προτίθεται να ενισχύσει οικονομικά τις δημοτικές αρχές των υπερχρεωμένων πόλεων της Γερμανίας και να τις βοηθήσει να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Και ο ιθύνων νους αυτής της μεταβολής φαίνεται πως είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, που αν και κεντροαριστερός έχει έως τώρα μείνει πιστός σε αυτή την κεντρική επιλογή του Βερολίνου και για την ακρίβεια του προκατόχου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.  Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Deutsche Welle, ο κ. Σολτς έχει προτείνει και έχει πείσει τη γερμανική κυβέρνηση να βοηθήσει τις υπερχρεωμένες πόλεις της Γερμανίας να απαλλαγούν από το χρέος τους με μια «εφάπαξ» καταβολή ενός μεγάλου ποσού. Σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στον όμιλο ΜΜΕ Funke, ο κ. Σολτς υποσχέθηκε πως οι περισσότερες υπερχρεωμένες πόλεις της Γερμανίας θα λάβουν σύντομα βοήθεια από την κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουν οι δημοτικές αρχές να αποπληρώσουν συνολικά χρέη ύψους 40 δισ. ευρώ. Οπως διευκρίνισε, από τις 11.000 τοπικές αρχές της χώρας, περίπου 2.500 πόλεις και περιφέρειες είναι εξαιρετικά πιεσμένες από τα βάρη του χρέους τους ώστε «δεν μπορούν να αναπνεύσουν». Και αυτές θα δικαιούνται να επωφεληθούν από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Οπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, αν πραγματικά αποπληρώσουν τα χρέη τους, αυτές οι τοπικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν περισσότερα σε έργα αποκατάστασης των υποδομών της περιοχής τους και στην ανακαίνιση σχολικών κτιρίων, νηπιαγωγείων και δημοτικών χώρων άθλησης.

Οι περισσότερες υπερχρεωμένες δημοτικές αρχές της Γερμανίας βρίσκονται στα κρατίδια Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Εσσης, Ρηνανίας – Παλατινάτου και Σάαρλαντ, καθώς αυτές έχουν πληγεί στο μέγιστο βαθμό από την αποβιομηχάνιση. Και όπως τόνισε ο κ. Σολτς, «τα επιτόκια είναι σε επίπεδα που ευνοούν» την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το σχέδιο που ανακοίνωσε ο κ. Σολτς φαίνεται πως σηματοδοτεί μια στροφή της γερμανικής κυβέρνησης προς μια λιγότερο σκληρή γραμμή στην κατεύθυνση της απόλυτης δημοσιονομικής πειθαρχίας με κάθε κόστος. Η πρόταση Σολτς πρέπει, πάντως, να λάβει την έγκριση του Συντηρητικού Κόμματος της Αγκελα Μέρκελ, του CDU, όπως και του εταίρου της στον κυβερνητικό συνασπισμό, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, SPD. Είναι, άλλωστε, πιθανόν να προσκρούσει στις αντιρρήσεις ορισμένων τοπικών ηγετών των 16 γερμανικών κρατιδίων που ενδεχομένως να προβάλουν αντιρρήσεις στη χρηματοδότηση πόλεων άλλων γερμανικών κρατιδίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή