Επιμένουν στη χρήση μετρητών οι Ιταλοί

Επιμένουν στη χρήση μετρητών οι Ιταλοί

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη χρήση μετρητών εμμένουν οι Ιταλοί σε αντίθεση με μεγάλο μέρος των καταναλωτών στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πάντως, αυτό αναμένεται να αλλάξει από το νέο έτος, καθώς ο ιταλικός προϋπολογισμός προβλέπει 3 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των κινήτρων για συναλλαγές με κάρτες.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, στην Ιταλία σημειώνονται χαμηλότατα ποσοστά πληρωμής με κάρτα, με το 86% των συναλλαγών να πραγματοποιείται με μετρητά.

Με τα κίνητρα για ενίσχυση των συναλλαγών με κάρτες, η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού αποσκοπεί στον περιορισμό των αφορολόγητων συναλλαγών, στη συρρίκνωση της παραοικονομίας και συνεπώς στη συγκέντρωση περισσότερων κρατικών εσόδων.

Παραμένει, ωστόσο, σημαντικό πρόβλημα το ότι οι Ιταλοί και ιδίως οι μεγαλύτερης ηλικίας δεν εμπιστεύονται το «πλαστικό χρήμα». Είτε επειδή θεωρούν ότι διαχειρίζονται ευκολότερα τα μετρητά, διότι τα βλέπουν στα πορτοφόλια τους να μειώνονται ή να αυξάνονται, είτε διότι δεν θέλουν να καταγράφεται η κάθε τους συναλλαγή από την τράπεζα.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στο έτος ότι η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει μία «αλλαγή στην κουλτούρα της Ιταλίας… ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά των καταναλωτών και να εναρμονιστούν καλύτερα» με άλλους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Ικανότερη να αποχωριστεί τα μετρητά από τις καθημερινές συναλλαγές είναι η νεότερη γενιά. Ορισμένοι διευκολύνονται μέσω των καρτών, ενώ άλλοι προτιμούν ακόμη περισσότερο να πληρώνουν μέσω του κινητού τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή