ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε πόλεμο προσφορών επιδίδονται τα γερμανικά εκπτωτικά σούπερ μάρκετ

Σε πόλεμο προσφορών επιδίδονται τα γερμανικά εκπτωτικά σούπερ μάρκετ

Γαλλική σαμπάνια με λιγότερα από 10 ευρώ και κατεψυγμένος αστακός σε ασυναγώνιστη τιμή, είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που θα αντικρίσει κανείς αυτές τις μέρες στα ράφια των εκπτωτικών σούπερ μάρκετ της Γερμανίας. Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, την περίοδο των Χριστουγέννων που παραδοσιακά θεωρείται η πιο επικερδής για το λιανικό εμπόριο, τα γερμανικά εκπτωτικά σούπερ μάρκετ έχουν επιδοθεί σε έναν πραγματικό πόλεμο προσφορών ειδών πολυτελείας, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν και να κερδίσουν τους καταναλωτές.

«Την περίοδο των Χριστουγέννων οι καταναλωτές συμπεριφέρονται διαφορετικά απ’ ό,τι την υπόλοιπη χρονιά. Αγοράζουν σαφώς περισσότερα τρόφιμα και καταναλωτικά προϊόντα απ’ όσο συνήθως και δεν υπολογίζουν τόσο το κόστος», εξηγεί ο ειδικός σε θέματα εμπορίου της εταιρείας καταναλωτικών ερευνών Nielsen, Φρανκ Κίβερ. Σύμφωνα με έρευνα της Nielsen, 97% των Γερμανών συνδέουν τα Χριστούγεννα με το καλό φαγητό, ενώ «μόλις» το 90% με τα δώρα. Αυτό αντικατοπτρίζεται απόλυτα και στους αριθμούς: την εβδομάδα προ των Χριστουγέννων ο τζίρος του λιανικού εμπορίου τροφίμων είναι αυξημένος κατά 40% σε σχέση με τον εβδομαδιαίο μέσο όρο.

Εδώ και χρόνια τα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ, όπως τα Aldi και Lidl, προσπαθούν να αποσπάσουν μερίδιο της τεράστιας αυτής πίτας, προσφέροντας πλέον κάθε Χριστούγεννα τρόφιμα και ποτά πολυτελείας, που δεν εμπεριέχει η γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων τους κατά τον υπόλοιπο χρόνο. Ετσι, δίπλα στο φθηνό τυρί gouda βρίσκει κανείς αυτές τις μέρες γαλλικό Tête de Moine που έχει πενταπλάσια τιμή και δίπλα στο παραδοσιακό ζαμπόν θα δει κανείς και το πολύ ακριβότερο ιταλικό Prosciutto di Parma. Μόνον τα Αldi Süd προσφέρουν αυτές τις μέρες πάνω από 50 τέτοια εκλεκτά είδη. Πώς αντιδρούν όμως οι καταναλωτές; Αγοράζουν εντέλει ακριβά προϊόντα από τα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ; Ο ειδικός σε θέματα εμπορίου Φρανκ Κίβερ έχει τις αμφιβολίες του: «Τα σούπερ μάρκετ τύπου Aldi και Lidl προσπαθούν εδώ και χρόνια να κερδίσουν μερίδιο της πίτας μέσω μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων πολυτελείας σε προσιτές τιμές. Αλλά αυτό δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα», όπως λέει.

«Η τάση των τελευταίων χρόνων είναι ξεκάθαρη: Τα “κλασικά” σούπερ μάρκετ είναι οι νικητές αφού ανεβάζουν το μερίδιό τους κατά την περίοδο των Χριστουγέννων εις βάρος των εκπτωτικών σούπερ μάρκετ». Οπως εξηγεί ο ειδικός, τις μέρες των γιορτών οι καταναλωτές επιζητούν ποικιλία και εναλλαγή. Γι’ αυτό και ψωνίζουν συχνότερα στα παραδοσιακά σούπερ μάρκετ απ’ ό,τι κατά τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Η στρατηγική των Aldi και Lidl δεν κατάφερε να το αλλάξει αυτό, όπως λέει. «Αντιθέτως. Η τάση να ψωνίζει κανείς στα παραδοσιακά σούπερ μάρκετ πριν από τα Χριστούγεννα έχει ενισχυθεί».

Σε συγκεκριμένα είδη προϊόντων όμως τα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ έχουν καταφέρει να αυξήσουν τα τελευταία χρόνια σημαντικά τις πωλήσεις τους κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Αυτό αφορά κυρίως παιχνίδια και είδη δώρων και διακόσμησης.