ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φυσική θεωρούν οι επενδυτές τη συνέχεια της διόρθωσης που σημειώθηκε και χθες στην πλειοψηφία των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, των οποίων οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών είχαν αποδώσει μέχρι το βράδυ της Δευτέρας κατά μέσο όρο κέρδη άνω του 27% στο διάστημα των δύο τελευταίων μηνών. Αλλωστε, η εβδομάδα αυτή έχει και μία ιδιαιτερότητα. Πρόκειται για την αργία της σημαντικής εορτής των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, που κατά κανόνα σηματοδοτεί περιορισμό του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Πόσω μάλλον, που η εορτή αυτή «πέφτει» ημέρα Πέμπτη -σήμερα- φέτος, με αποτέλεσμα πολλοί να παραμένουν εκτός και για τις δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας. «H αμερικανική αργία, σε συνδυασμό με τη δυναμική άνοδο των δεικτών τις τελευταίες εβδομάδες, μάλλον ανοίγουν την αυλαία σε μια πιο… μετρημένη περίοδο», παρατήρησε χθες ο αναλυτής της JP Morgan, Νικολά Μερέλ.

Μειώθηκαν οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ

Πάντως, τις αγορές στήριξε χθες το γεγονός ότι ο αριθμός των ανέργων, που υπέβαλε αιτήσεις γαι τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στις 427.000. Πρόκειται για το μικρότερο αριθμό από την 11η Σεπτεμβρίου, όταν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον κλόνισαν καίρια την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας -και όχι μόνον- ωθώντας πολλές επιχειρήσεις στην ανακοίνωση αθρόων απολύσεων. O προαναφερόμενος αριθμός είναι εξαιρετικά ικανοποιητικός, αν συγκριθεί μάλιστα και με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι έκαναν λόγο για αύξηση της στρατιάς των ανέργων κατά 461.000 για την περασμένη εβδομάδα.

Αντιθέτως, το κλίμα στις αγορές επιβαρύνθηκε χθες από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις προβλέψεις της οποίας, η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί φέτος κατά μέσο όρο σε ποσοστό 1,6% και με ακόμη πιο αργούς ρυθμούς, που δεν θα υπερβούν το 1,3%, τον επόμενο χρόνο.

Ανησυχίες από την Αργεντινή

Την ίδια ώρα, η ανησυχία που επικράτησε εκ νέου χθες, σχετικώς με την ικανότητα της Αργεντινής να αναδιαρθρώσει το χρέος της και να αποφύγει την πτώχευση, επέφερε πλήγμα σε μετοχές εταιρειών, με μεγάλα ανοίγματα στη Λατινική Αμερική. O λόγος πρωτίστως για την ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, Telefonica, της οποίας η μετοχή υποχώρησε κατά 2,5%. Ωστόσο, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών επλήγη γενικότερα χθες όταν η υπερχρεωμένη ολλανδική ΚΡανακοίνωσε ότι θα αντλήσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ, εκδίδοντας νέες μετοχές. H τιμή της μετοχής της υποχώρησε κατά 17%, ενώ πτώση επτά ποσοστιαίων μονάδων υπέστη και η τιμή της μετοχής της France Telecom, μετά την έκδοση του μετατρέψιμου σε μετοχές, ομολογιακού δανείου της. Οι εξελίξεις αυτές συμπαρέσυραν σε πτώση και τις τιμές των μετοχών άλλων εταιρειών του κλάδου, όπως των Deutsche Telekom και British Telecom σε ποσοστό 2%.

Πιέσεις υπέστησαν χθες και οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας – που ωστόσο ενισχύονται κατά μέσο όρο σε ποσοστό 70% τους δύο τελευταίους μήνες. Αντιθέτως, μετοχές εταιρειών από κλάδους που θεωρούνται «καταφύγια», όπως ο φαρμακευτικός, ή της παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ενισχύθηκαν χθες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε χθες με κέρδη της τάξεως του 0,28%, στο Παρίσι, ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,79%, στο Μιλάνο, ο MIB 30 απώλεσε ένα οριακό 0,11% της αξίας του και στη Ζυρίχη, ο SMI έκλεισε με σημαντική πτώση, 1,19%. Λίγο πριν από το κλείσιμο στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Xetra Dax περιόριζε τις απώλειές του στο 0,53%.Δήμητρα Κατραμάδου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή