Και νέα τονωτική ένεση 2,5 τρισ. γιεν στην Ιαπωνία

Και νέα τονωτική ένεση 2,5 τρισ. γιεν στην Ιαπωνία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TOKIO. H ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα διοχετεύσει 2,5 τρισ. γιεν στον μηχανισμό της ασθενούσας οικονομίας, ώστε να την αναζωογονήσει, χωρίς να αναγκαστεί να αθετήσει τη δέσμευσή της και να εκδώσει νέα κρατικά ομόλογα. Το τελευταίο δημοσιονομικό πακέτο, το οποίο ακολουθεί ένα αντίστοιχο προ μιας εβδομάδας μόλις, θα χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα παλαιότερων πωλήσεων μετοχών του πρώην κρατικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της NippoTelegraph and Telephone. Ωστόσο, η επιλογή αυτής της μεθόδου ενδεχομένως να προκαλέσει έντονες επικρίσεις από όσους είχαν ζητήσει από τον μεταρρυθμιστή πρωθυπουργό Γιουνιτσίρο Κοϊζούμι να επιδείξει πειθαρχία στις δαπάνες. Εκείνος, από πλευράς του, επισημαίνει ότι η απόφαση ελήφθη με το σκεπτικό ότι η Ιαπωνία χρειάζεται συγκεκριμένη στρατηγική για να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές.

Μέτρα αναθέρμανσης

Πάντως, η καινοτόμος μέθοδος χρηματοδότησης αυτού του (δεύτερου) συμπληρωματικού προϋπολογισμού θα τονώσει την οικονομία, προσφέροντας στον Γιουνιτσίρο Κοϊζούμι περισσότερα χρονικά περιθώρια για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του, χωρίς να αναγκαστεί να εκδώσει νέα ομόλογα? και αυτό σημαίνει ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή του να παραμείνει η έκδοση νέων ομολόγων στα επίπεδα των 30 τρισ. γιεν σε ετήσια βάση. Εν τω μεταξύ, η Ανω Βουλή της Ιαπωνίας μόλις την προηγούμενη Παρασκευή ενέκρινε τον πρώτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό των 3 τρισ. γιεν.

Με τα μέτρα αναθέρμανσης η ιαπωνική κυβέρνηση επιδιώκει να θωρακίσει την οικονομία, ώστε να αντιμετωπίσει την τέταρτη ύφεσή της σε μια δεκαετία, την αύξηση της ανεργίας, την περιστολή των εξαγωγών και τον όγκο των επισφαλών πιστώσεων των τραπεζών της.Ρόιτερς

Λυδία λίθος της ανάκαμψης θα είναι δε η απουσία κάθε μείζονος ανατροπής στο διεθνές πολιτικό σκηνικό στο προσεχές μέλλον και, πρωτίστως, η αναβίωση της αμερικανικής οικονομίας στα τέλη του 2002 και τις αρχές του 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή