Και όμως… η παράδοση έσπασε στη Wall

Και όμως… η παράδοση έσπασε στη Wall

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως θέλει η παράδοση στην ιστορία της Wall Street, ο δείκτης των μετοχών blue chips, ο περίφημος Dow Jones των μετοχών των 30 πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών των ΗΠΑ, την παραμονή της «Ημέρας των Ευχαριστιών» μέσα σε κλίμα εορταστικό σημειώνει ισχυρή άνοδο. H ιστορική αυτή παράδοση παραβιάσθηκε χθες, καθώς οι δραματικές συνέπειες από το τρομοκρατικό δράμα που τελειώνει… είναι ορατές. Σήμερα γιορτάζεται στις ΗΠΑ η «Ημέρα των Ευχαριστιών» και η Wall θα παραμείνει κλειστή, αναμετρώντας τα κέρδη της. H αλματώδης άνοδος των προηγούμενων ημερών έχει επιφέρει εξαιρετικά ελκυστικά κέρδη στις αμερικανικές μετοχές. Τώρα ο δείκτης Dow Jones των 30 μετοχών blue chips των πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει καταγράψει άνοδο μεγαλύτερη του 20% από το ναδίρ της 21ης Σεπτεμβρίου. Και ο δείκτης Nasdaq των high-tech μετοχών έχει καταγράψει άνοδο 30%(!) από την 21η Σεπτεμβρίου.

Το κοινό νόμισμα των 12 γλίστρησε χθες στα 87,54 σεντς… Χθες, ήταν η σειρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει στην αναθεώρηση προς τα κάτω των ρυθμών ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα χαμηλότερα επίπεδα από την ύφεση του 1990. Τώρα προβλέπει για το 2001 αναπτυξιακούς ρυθμούς κατά 1,6% για τις 12 χώρες της Ζώνης του Ευρώ και κατά 1,7% για τις 15 χώρες-μέλη της E.E. (από το 2,8% των αρχικών προβλέψεων τον Απρίλιο).

Στις ΗΠΑ η ελπιδοφόρα ανάκαμψη που έδειξαν τα στοιχεία του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, ενίσχυσαν το κλίμα ελπίδων ότι πέρασαν τα χειρότερα. Αντίθετα, η υποχώρηση του δείκτη εμπιστοσύνης επιχειρηματιών που καταρτίζει το κορυφαίο οικονομικό Ινστιτούτο «IFO» με έδρα το Μόναχο, έδειξε νέα σημαντική επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία. H πτώση του δείκτη «IFO» τον Νοέμβριο, που τον συνθέτουν 7.000 από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις, δείχνει(!) πως έχει πλήρως χαθεί η εμπιστοσύνη των Γερμανών επιχειρηματιών στις προοπτικές της οικονομίας της χώρας τους, μια εμπιστοσύνη που έχει καταρρακωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών! Τώρα ο δείκτης βρίσκεται σε επίπεδα που δεν παρέχουν καμία ασφάλεια για να αποφευχθεί η κατολίσθησή του στα επίπεδα της ύφεσης. Ηδη, ο υπουργός Οικονομικών Χανς Αϊχελ εξαναγκάσθηκε να ομολογήσει χθες ότι η οικονομία παρέμεινε στάσιμη και το τρίτο(!) τρίμηνο του τρέχοντος, ενώ σήμερα δίδονται στη δημοσιότηα τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου.

Τι σημασία έχει αν η φημολογία για μια ταπεινωτική υποβάθμιση του «Standard & Poor’s», υλοποιηθεί. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι δραματική. Τώρα οι επιπτώσεις στην ιαπωνική οικονομία εξαναγκάζουν τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γιουνιχίρο Κοϊζούμι να εγκαταλείψει τη γενναία μεταρρυθμιστική πολιτική που είχε εξαγγείλει. Ευτυχώς, το γιεν υποχώρησε έναντι του δολαρίου στα 123,40 γιεν ανά δολάριο. Λοιπόν, ο αμερικανικός οίκος «Standard & Poor’s» λέγεται πως θα υποβαθμίσει σημαντικά αυτή τη φορά την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας. Ηδη, τον περασμένο Φεβρουάριο υποβάθμισε ελαφρώς την άριστη τότε πιστοληπτική ικανότητα -με τη μείωση των ratings στο AA+ από AAA του μακροπρόθεσμου χρέους τόσο σε γιεν όσο και σε ξένο συνάλλαγμα- επικαλούμενος τα αυξανόμενα επίπεδα του χρέους και τους αργούς ρυθμούς της δημοσιονομικής μεταρρύθμισης. Μόνο η Ιταλία από τον Ομιλο των Επτά -G7- πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου -ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς- έχει χαμηλότερο rating. Οι ελπίδες πως θα επουλωθούν οι πληγές των τραπεζών από τα τεράστια επισφαλή δάνεια, που είχαν αναπτερωθεί στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, δοκιμάζονται ξανά. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού από την τρέχουσα Βουλή. Ηδη την περασμένη εβδομάδα η Βουλή ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους τριών τρισ. γιεν (24,5 δισ. δολαρίων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή