Πτωτικά κινήθηκαν τα διεθνή χρηματιστήρια

Πτωτικά κινήθηκαν τα διεθνή χρηματιστήρια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες έκλεισαν χθες οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Γηραιά Ηπειρο, αλλά και στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, πριν από το κλείσιμο της αγοράς, οι Dow Jones και S&P 500 εμφάνισαν πτώση 0,45% και 0,40% αντιστοίχως. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,85%, ενώ το δολάριο εξασθένησε ως προς ένα καλάθι ισχυρών νομισμάτων. Το αργό Νέας Υόρκης εξάλειψε τα προηγούμενα κέρδη του και διαπραγματευόταν στα 61,69 δολάρια το βαρέλι. Συνολικά το 2019 οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 20%, αλλά χωρίς να υπάρξει δραστική άνοδος, μόλις προσέγγισαν τα 70 δολάρια το βαρέλι. Και αυτό συνέβη παρά τις επιθέσεις εις βάρος της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας, τις κυρώσεις στο Ιράν και στη Βενεζουέλα και τις τεράστιες περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας. Το ευρώ χθες διαμορφώθηκε ως προς το δολάριο στο 1,120, έχοντας νωρίτερα φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ 4½ μηνών, στο 1,121 δολάριο. Ενδείξεις πως η οικονομία της Ευρωζώνης άφησε πίσω της τα δύσκολα συνέβαλαν στο να τονωθεί η ισοτιμία του ευρώ κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Και αυτό απομακρύνει τους επενδυτές από το δολάριο, το οποίο δεν το επιλέγουν ως ασφαλές καταφύγιο.

Ειδικότερα, ο όγκος συναλλαγών στην αμερικανική αγορά, ενόψει της αυριανής αργίας της Πρωτοχρονιάς, ήταν περιορισμένος και συγκεκριμένα 30% χαμηλότερα από τον μέσο όρο 100 ημερών. Οι τιμές μετοχών των κολοσσών υψηλής τεχνολογίας, όπως οι Facebook, Αmazon και Alphabet (μητρική της Google), σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Ωστόσο, ο δείκτης S&P 500 φαίνεται πως θα ολοκληρώσει τη χρονιά εμφανίζοντας την καλύτερη επίδοση της τελευταίας εξαετίας. «Ολη η τρέχουσα εβδομάδα αναμένουμε πως θα ακολουθήσει αργούς ρυθμούς, οπότε δεν θα αποδώσω τις σημερινές κινήσεις ή άλλες τις επόμενες ημέρες σε κάποιο συγκεκριμένο συμβάν», παρατηρεί ο Τζεφ Μιλς, ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Bryn Mawr Trust. Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια και τις συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας να μη διαφαίνεται ότι θα σημειώσουν πρόοδο, ορισμένοι επενδυτές δεν αναμένουν περαιτέρω άνοδο δεικτών. Τέλος, χθες στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,76%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,66%, με -0,91% στο Παρίσι ο CAC 40, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -1,06% και με -0,91% στη Μαδρίτη ο IBEX.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT