Εκλεισαν 16.073 καταστήματα στη Βρετανία το 2019

Εκλεισαν 16.073 καταστήματα στη Βρετανία το 2019

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2019 ήταν μία από τις δυσκολότερες χρονιές για το βρετανικό λιανεμπόριο, διότι πολλά καταστήματα έκλεισαν, ενώ εταιρείες ολόκληρες επτώχευσαν. Και οι λόγοι είναι αρκετοί: η υψηλή φορολογία, η αυτοματοποίηση, η τεράστια ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πλατφορμών, μέσω των οποίων διατίθεται πληθώρα προϊόντων, αλλά και το ότι πολλοί άνθρωποι ψωνίζουν μεν στα παραδοσιακά καταστήματα αλλά μέσω υπολογιστή και κινητού τηλεφώνου. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, αναμένεται ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, ενώ όπως είχε αναφέρει προσφάτως έρευνα του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, στον κλάδο του λιανεμπορίου διεθνώς η απώλεια θέσεων εργασίας πλήττει κυρίως γυναίκες. Και αυτό, γιατί είναι συνήθως περισσότερες από τους άνδρες εργαζόμενους εκεί.

Σύμφωνα με την ανάλυση του βρετανικού Κέντρου Ερευνών Λιανεμπορίου, σε εβδομαδιαία βάση χάνονται περισσότερες από 2.750 θέσεις εργασίας. Και η κατάσταση θα εκτραχυνθεί το 2020, εκτός εάν αποφασίσει να παρέμβει η κυβέρνηση, όπως αναφέρει ο Guardian. Το 2019 έκλεισαν 16.073 καταστήματα στη Βρετανία, δηλαδή 61 κάθε εργάσιμη ημέρα. Πρόκειται για αυξητική τάση εν συγκρίσει με τα 14.583 το 2018. Ενας από τους λόγους που κλείνουν αλυσίδες καταστημάτων και πολυκαταστήματα είναι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές. Οπως σημειώνει ο καθηγητής Τζόσουα Μπάμφιλντ, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Λιανεμπορίου, «ο κλάδος διέρχεται κρίση λόγω υψηλού κόστους, χαμηλής κερδοφορίας και ηλεκτρονικών πωλήσεων – οι καταναλωτικές δαπάνες στα φυσικά καταστήματα από το 2015 και μετά περιστέλλονται και αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές μετακινούνται στο Διαδίκτυο». Σύμφωνα με τα ευρήματα άλλης μελέτης, η οποία διεξήχθη από το Κέντρο Εργασίας του Μέλλοντος RSA, την τελευταία δεκαετία έχει μεταβληθεί η εικόνα της απασχόλησης στη Βρετανία και η ψηφιακή κατανάλωση έχει καταργήσει 289.000 παραδοσιακές θέσεις εργασίας στα πολυκαταστήματα.

Οι 8 στις 10 θέσεις, οι οποίες συνήθως ήταν οι κατώτατες στην ιεραρχία και αφορούσαν την πώληση και το ταμείο, καταλαμβάνονταν από γυναίκες.

Ο Αλαν Λόκεϊ, διευθυντής του Κέντρου Εργασίας του Μέλλοντος RSA, επισημαίνει ότι «η καταστροφή της απασχόλησης στα καταστήματα λόγω ψηφιοποίησης καταργεί θέσεις που συνήθως καταλαμβάνονταν από γυναίκες, όταν σε άλλα πεδία σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο και πάλι, όπως η οδήγηση φορτηγού μεταφορών, η απασχόληση αφορά κυρίως άνδρες – και αυτό επηρεάζει οικογένειες, κοινότητες και την κοινωνία συνολικά». Σήμερα, η μία στις πέντε λίρες που δαπανώνται, διοχετεύεται στα ηλεκτρονικά μαγαζιά, δηλαδή το ποσόν είναι διπλάσιο απ’ ό,τι προ δεκαετίας. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στο ταμείο, στην τακτοποίηση ραφιών και στην πώληση είναι κατά 166.000 λιγότεροι, ενώ στον τραπεζικό κλάδο οι υπάλληλοι λιγόστεψαν κατά 65.000, όταν στα φορτηγά οι οδηγοί αυξήθηκαν κατά 102.000 και κατά 161.000 οι διοικητικοί υπάλληλοι. Τέλος, το Kέντρο Εργασίας του Μέλλοντος RSA παρατηρεί ότι οι περισσότεροι πρώην εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο μετακινούνται στην εστίαση, στα ξενοδοχεία και στην παροχή φροντίδας προς τρίτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή