Αποχαιρέτησε το 2019 με πτώση η Ευρώπη

Αποχαιρέτησε το 2019 με πτώση η Ευρώπη

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημειώνοντας χθες μικρές απώλειες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μια συνεδρίαση υποχώρησης ένα έτος μεγάλης ανόδου. Οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη που είχαν συγκεντρώσει από το ράλι των προηγούμενων συνεδριάσεων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά περίπου 0,3% έχοντας σημειώσει άνοδο 23% στο σύνολο του έτους. Τα χρηματιστήρια σε Γαλλία, Βρετανία και Ισπανία υποχωρούσαν από 0,4% έως 0,8%. Οι αγορές της Φρανκφούρτης και του Μιλάνου παρέμειναν χθες κλειστές, στο πλαίσιο των αργιών της Πρωτοχρονιάς.

Μιλώντας στο Reuters, ο Στίβεν Ινς, αναλυτής αγορών στην AxiTrader, τόνισε πως «οι επενδυτές αρχίζουν να επιδεικνύουν επιφυλακτικότητα και η αισιοδοξία που επικράτησε τον Δεκέμβριο δίνει σταδιακά τη θέση της στην αβεβαιότητα με την οποία αρχίζει το 2020». Εχει προηγηθεί ένας Δεκέμβριος γενικευμένης ευφορίας στις αγορές ανά τον κόσμο μετά την επαναπροσέγγιση Ουάσιγκτον και Πεκίνου και την είδηση της επικείμενης εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Συνηγόρησαν στο ευνοϊκό κλίμα τα θετικά οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες, καθώς και η στάση των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών, που αποφάσισαν να διατηρήσουν αναπτυξιακή νομισματική πολιτική.

Η επιφυλακτικότητα επιστρέφει, όμως, καθώς παραμένουν άγνωστες ακόμη οι ουσιαστικές λεπτομέρειες της προκαταρκτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο, με αποτέλεσμα να περιβάλλει αβεβαιότητα την ανακωχή ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Επιπλέον, φαίνεται να μαζεύονται και πάλι τα σύννεφα του Brexit καθώς η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι σχεδόν βέβαιο πλέον ότι θα γίνει στις 31 Ιανουαρίου, αλλά η σκληρή γραμμή που τηρεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, επαναφέρει στο προσκήνιο την πιθανότητα ενός σκληρού Brexit .

Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον αλλά και κάποια ανησυχία τις εξελίξεις στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τη Γερμανία, η οποία τους τελευταίους μήνες βρίσκεται διαρκώς στα πρόθυρα ύφεσης.

Κι ενώ οι εταιρείες του δείκτη Xetra Dax της Φρανκφούρτης είναι εξαιρετικά επιρρεπείς στις εξελίξεις γύρω από το διεθνές εμπόριο, τον Δεκέμβριο ο δείκτης σημείωσε άνοδο μόλις 0,1%, σαφώς μικρότερη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή