ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας

Συμφωνία για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας

Ουκρανία και Ρωσία κατέληξαν χθες σε συμφωνία που διασφαλίζει τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας για την επόμενη πενταετία.

Η συμφωνία συνεπάγεται έσοδα άνω των 7 δισ. δολαρίων (6,25 δισ. ευρώ) για το Κίεβο από τα δικαιώματα μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η συμφωνία εξασφαλίζει επίσης ενεργειακή ασφάλεια και ευημερία για τους Ουκρανούς, ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Facebook. Αποτελεί παράλληλα μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Ενωση, που εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Η Ευρώπη γνωρίζει ότι δεν θα αποτύχουμε, όταν πρόκειται για την ενεργειακή ασφάλεια», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι.

Η συμφωνία αφορά τη Naftogaz της Ουκρανίας και τη ρωσική Gazprom. «Καταλήξαμε στις τελικές συμφωνίες έπειτα από πέντε ημέρες αδιάκοπων διαπραγματεύσεων στη Βιέννη. Υπεγράφη ολόκληρη σειρά εγγράφων», επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Αυτές οι συμφωνίες θα επιτρέψουν να συνεχισθεί η διέλευση του αερίου καθώς χθες έληγε το ισχύον συμβόλαιο, διευκρίνισε ο Μίλερ.

Είχε προηγηθεί η υπογραφή πρωτοκόλλου συμφωνίας στις 20 Δεκεμβρίου από τις δύο πλευρές, έπειτα από μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παρά την επί της αρχής συμφωνία, οι συνομιλίες για την ολοκλήρωσή της διεξήχθησαν σε συνθήκες έντασης, δημιουργώντας ανησυχία για αποτυχία την τελευταία στιγμή, πράγμα που θα διετάρασσε τις ευρωπαϊκές εισαγωγές.

Οι Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισαν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας σήμερα, τη «σημασία» της συμφωνίας αυτής και τον «εποικοδομητικό χαρακτήρα των συνομιλιών, τα αποτελέσματα των οποίων δημιουργούν ευνοϊκή ατμόσφαιρα για την επίλυση άλλων προβλημάτων», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της «ευτυχής» για την «επιτυχή αυτή κατάληξη» που αποτελεί «σημαντική ένδειξη».

Ο Μάρος Σέφκοβιτς, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρακολούθησε τις διαπραγματεύσεις, χαιρέτισε μέσω του Twitter «όλη τη σκληρή δουλειά και τις προσπάθειες» που κατέληξαν στην τελική συμφωνία, «η οποία διασφαλίζει τη συνεχή ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από την 1η Ιανουαρίου 2020».

Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι η Gazprom θα μεταφέρει μέσω της Ουκρανίας τουλάχιστον 65 δισ. κυβικά μέτρα τον επόμενο χρόνο, στη συνέχεια τουλάχιστον 40 δισ. κ.μ. ετησίως από το 2021 έως το 2024, διευκρίνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποφέροντας στο Κίεβο «άνω των επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων» συνολικά.

Το συμβόλαιο είναι μέρος ευρύτερης συμφωνίας για την οποία η Gazprom κατέβαλε την Παρασκευή 2,9 δισ. δολάρια (πρόστιμο και τόκους) στην ουκρανική ομόλογό της Naftogaz, που θα δώσει τέλος σε ένα μακροχρόνιο μπρα ντε φερ ενώπιον διεθνών δικαστηρίων.

Σε αντάλλαγμα, η Naftogaz εγκαταλείπει όλες τις δικαστικές διώξεις κατά της Gazprom στην Ουκρανία και στη Δύση.

Η συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο έχει στόχο να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος του φυσικού αερίου. Οι προηγούμενες αντιπαραθέσεις τους, τον Ιανουάριο 2006 και 2009, είχαν πλήξει την τροφοδοσία των ευρωπαϊκών χωρών.

Αν και η Ευρώπη παραμένει εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο (35% της κατανάλωσής της), εξαρτάται πολύ λιγότερο από τη διέλευσή του μέσω Κιέβου, καθώς η ποσότητα που διέρχεται από εκεί μειώθηκε κατά 40% τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, με την κατασκευή αγωγών που παρακάμπτουν την Ουκρανία.