ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Τα πρώτα χρόνια, μετά την οικονομική κρίση στη νοτιοανανατολική Ασία το 1977, το σκληρό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της οικονομίας της Νοτίου Κορέας απετέλεσε πρότυπο προς μίμηση και για τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής. Ομως, η χαώδης κατάσταση την οποία αντιμετώπισε η χώρα εξαιτίας της ζημιογόνου επιχείρησης παραγωγής ημιαγωγών Hynix, στέλνει ανησυχητικά μηνύματα ως προς το βαθμό που απαιτείται να προωθηθούν ακόμη οι μεταρρυθμίσεις και ως προς τη δέσμευση των αρμοδίων να το υλοποιήσουν.

Η Hynix δέχθηκε σκληρό πλήγμα από την επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ καθώς και από την πτωτική πορεία της αγοράς ηλεκτρονικών εξοπλισμών. Μέχρι τώρα κατόρθωσε να επιβιώσει χάρις στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία διοργάνωσαν οι τράπεζες, που ελέγχονται ή είναι ιδιοκτησία εν μέρει του ιδίου του κράτους. Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία καταβάλλει ακόμη προσπάθειες για να διατηρηθεί εν ζωή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία ισχυρίζονται ότι τα μέτρα για τη διάσωση της Hynix συμπεριλαμβάνουν και παράνομες επιχορηγήσεις, οι οποίες ενέχουν τον κίνδυνο εμπορικών αντιποίνων. H κυβέρνηση της Σεούλ από την πλευρά της διατείνεται ότι ούτε χορήγησε κεφάλαια ούτε ότι έδωσε εντολές στις τράπεζες να πράξουν κατι παρόμοιο. Απεναντίας κατηγορεί τις τράπεζες και την επιχειρηματική κοινότητα ότι εξακολουθούν να υποφέρουν από την κορπορατιστική νοοτροπία της οικονομίας.

Εάν αυτό είναι αληθές, τότε αποδεικνύεται η ματαιοπονία της επιμονής των Αρχών με το να αναθέτουν τις λύσεις στην αγορά, τη στιγμή κατά την οποία δεν επιτρέπουν στην ίδια την αγορά να λειτουργήσει. Εάν επέτρεπαν στην αγορά να λειτουργήσει βάσει των νόμων της, τότε η Hynix θα έπρεπε να είχε ρευστοποιηθεί. Ως μεγάλος επενδυτής στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, η κυβέρνηση της Σεούλ θα πρέπει τώρα να αναλάβει τις ευθύνες της. Και εάν δεν μπορεί να βρει ξένους επενδυτές για να πουλήσει τις μετοχές της, τότε οφείλει να καθοδηγήσει τις κρατικές τράπεζες να κόψουν κάθε πίστωση προς τη Hynix.

H μόνη ελπίδα τής εν λόγω επιχείρησης είναι η αιφνίδια ανάκαμψη της αγοράς ημιαγωγών. Αυτή είναι όμως, μία αδύνατη προοπτική η οποία καθίσταται πιο μακρινή λόγω της εμμένουσας πλεονάζουσας ικανότητος στη βιομηχανία, για την οποία είναι υπεύθυνη και η ίδια η Hynix.

H κατάρρευση της Hynix θα μπορούσε όπως είναι φυσικό να περικλείει μεγάλο οικονομικό κόστος, που θα επηρεάσει και τις κρατικές τράπεζες που την έχουν ενισχύσει για την επιβίωσή της.

Ο πρόεδρος Κιν Ντάε Γιουγκ, το κόμμα του οποίου υστερεί στις δημοσκοπήσεις, εμφανίζεται απρόθυμος να ανεχθεί περαιτέρω αντιλαϊκά μέτρα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών τον ερχόμενο χρόνο.

Οι πιστωτές της Εnroμπορεί να την έσωσαν, αλλά οι πρόσφατες αποκαλύψεις μείωσαν περαιτέρω τις προσδοκίες για ευόδωση της συμφωνίας.