Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση ότι το Πεκίνο χορήγησε νέα τονωτική ένεση στη δεύτερη οικονομία του κόσμου οδήγησε, χθες, τις ευρωπαϊκές αγορές σε επίπεδα-ρεκόρ, με τις μετοχές των τραπεζών και των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας να οδηγούν το ράλι.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,9% έπειτα από δύο συναπτές συνεδρίες υποχώρησης που σε μεγάλο βαθμό οφειλόταν σε απαισιοδοξία γύρω από το πόσο θα διαρκέσει η ανακωχή ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο. Το κλίμα αντιστράφηκε την Τρίτη όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η προκαταρκτική εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα υπογραφεί στις 15 Ιανουαρίου.

Μιλώντας στο Reuters, ο Γουίλ Τζέιμς, υψηλόβαθμο στέλεχος της Aberdeen Standard Investments,  τόνισε πως «στην αγορά έχει επικρατήσει η άποψη ότι το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019».

Παράλληλα, όμως, η επιτυχία της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής βιομηχανίας Airbus να υπερβεί την Boeing και να αναδειχθεί στην πρώτη αεροναυπηγική βιομηχανία στον κόσμο για πρώτη φορά μετά το 2011 οδήγησε τη μετοχή της σε άνοδο 2,3%.

Συμπαρέσυρε, έτσι, τον δείκτη  CAC 40 του Παρισιού σε άνοδο 1,06%. Παράλληλα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε στο +0,82%, ενώ οι δείκτες Xetra DAX της Φρανκφούρτης και FTSE MIB του Μιλάνου με κέρδη άνω του 1%. Σημειωτέον πως σε ό,τι αφορά τον Xetra DAX,  οι επενδυτές δεν φάνηκαν να επηρεάζονται από τα τελευταία στοιχεία που εμφανίζουν σε περαιτέρω συρρίκνωση τον μεταποιητικό τομέα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η αγορά της Μαδρίτης, με τον δείκτη ΙΒΕΧ 35 να κλείνει με κέρδη 1,49%.

Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για τις ευρωπαϊκές αγορές θα είναι η 31η Ιανουαρίου, οπότε αναμένεται η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. Πιθανώς, πάντως, να σημειωθεί μεγάλη αστάθεια στα χρηματιστήρια στη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου των επιχειρήσεων, καθώς και οι προσδοκίες και προβλέψεις τους για το νέο έτος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή