Το χρέος οδηγεί σε αδιέξοδο την Αργεντινή

Το χρέος οδηγεί σε αδιέξοδο την Αργεντινή

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας καταφεύγει η νέα κυβέρνηση του Μπουένος Αϊρες για να αποπληρώσει ομόλογα σε ξένους δανειστές και να αποφύγει νέα πτώχευση. Οπως αναφέρει το Reuters, η κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντες ανακοίνωσε χθες ότι εκδίδει δεκαετή ομόλογα αξίας 1,326 δισ. δολαρίων με ρήτρα δολαρίου.

Σύμφωνα, όμως, με την επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης Gazette, τα ομόλογα θα αγοράσει η ίδια η κεντρική τράπεζα της χώρας από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Αργεντινής δεν υπερβαίνουν τα 47,8 δισ. δολάρια. Αμέσως μετά την εκλογή της, περίπου προ διμήνου, η νέα κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η πάλαι ποτέ ευημερούσα χώρα της Λατινικής Αμερικής αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη της. Ζήτησε, έτσι, πίστωση χρόνου από τους δανειστές της μέχρις ότου διαπραγματευθεί νέο δάνειο με το ΔΝΤ. Στην πρώτη του ομιλία, άλλωστε, μόλις ανέλαβε καθήκοντα, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Μάρτιν Γκούτζμαν, κάλεσε τους δανειστές της χώρας να κατανοήσουν πως η Αργεντινή είναι πρόθυμη να αποπληρώσει τα χρέη της, αλλά προς το παρόν αδυνατεί.

Η προοπτική νέας πτώχευσης της Αργεντινής είναι ορατή από τον Αύγουστο, όταν το Μπουένος Αϊρες αποφάσισε μονομερώς, χωρίς διαπραγμάτευση με τους πιστωτές δηλαδή, να αναβάλει την αποπληρωμή χρέους ύψους 100 δισ. δολαρίων. Εκτοτε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poors υποβάθμισε τα αργεντίνικα ομόλογα στο επίπεδο των ομολόγων «σκουπιδιών» και ακολούθησε ανάλογη υποβάθμιση από τον οίκο Fitch. Σημειωτέον ότι η Fitch έχει προειδοποιήσει πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου ότι η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Αργεντινής είναι προβληματική τόσο ως προς τη ρευστότητα που διαθέτει όσο και ως προς τη φερεγγυότητά της. Εχει προειδοποιήσει πως θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα τα περιθώρια για μια αναδιάρθρωση του χρέους της χωρίς να υποστούν οι επενδυτές σημαντικές ζημίες πέραν της αναβολής των πληρωμών.

Στο μεταξύ, η χώρα βρίσκεται σε δεινή θέση, με τον πληθωρισμό να είναι στο 55% καθώς έχει προηγηθεί κατάρρευση του νομίσματός της, του πέσο, κατά περισσότερο από 30% τους τελευταίους μήνες. Το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, η οικονομία της Αργεντινής σημείωσε οριακή ανάπτυξη κατά 0,6%, αλλά ήταν το πρώτο θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ της από τις αρχές του 2018, οπότε διολίσθησε εκ νέου σε ύφεση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή