Η αύξηση των αποθεμάτων θα ρίξει τις τιμές πετρελαίου

Η αύξηση των αποθεμάτων θα ρίξει τις τιμές πετρελαίου

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τιμές του πετρελαίου εμφάνισαν μία άνοδο μεγαλύτερη του 20% το  2019, αλλά δεν υπήρξαν δραστικές και αιφνίδιες αυξήσεις. Οι τιμές του αργού στα προθεσμιακά συμβόλαια μόλις που άγγιξαν για λίγο τα 70 δολάρια το βαρέλι. Και αυτή η συγκρατημένη πορεία τους σημειώθηκε, ανεξαρτήτως των επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου, των κυρώσεων εις βάρος δύο μελών του ΟΠΕΚ (της Βενεζουέλας και του Ιράν), που περιόρισαν τις εξαγωγές τους, και των τεραστίων περικοπών στην παραγωγή των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις τιμών παρατηρήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2019, παρά το γεγονός ότι τους μήνες που ακολούθησαν υπήρξαν προβλήματα στην απρόσκοπτη ροή προμηθειών – αν συνέβαινε κάτι ανάλογο στο παρελθόν, το πιθανότερο είναι πως οι τιμές του αργού θα είχαν ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Αναφορικά τώρα με το 2020, δεν αναμένονται μεγάλες μεταβολές, διότι η διόγκωση των προμηθειών ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ισοφαρίσει τις περικοπές από τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) και την εξασθένηση της ζήτησης διεθνώς. Τα σχετικά προβλέπουν αναλυτές και άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων. Μέχρι την εκπνοή του 2019 το αργό Νέας Υόρκης είχε σημειώσει συνολικά μία άνοδο της τάξεως του σχεδόν 35% με τους πρώτους υπολογισμούς, αν και ειδικά από τα τέλη Μαρτίου και έπειτα η άνοδος ήταν μόλις 3%. Το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον είχε εντοπιστεί ειδικά μέσα στο πρώτο τρίμηνο, αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επιβάλει κυρώσεις στη Βενεζουέλα. Αντιστοίχως, το πετρέλαιο τύπου Brent είχε σημειώσει πέρυσι κέρδη 26% συνολικά, αλλά από το πρώτο τρίμηνο και μετά είχε πτώση 1%.

Από την πλευρά τους, αναλυτές και επενδυτές επισημαίνουν πως η παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών και η αναιμική ζήτηση για το πετρέλαιο συνέτειναν στο να διατηρηθούν οι τιμές του εμπορεύματος υπό έλεγχο. Πρώτη φορά στην ιστορία τους τη φετινή χρονιά οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμάται πως θα έχουν πλήρη αυτάρκεια ως χώρα σε προμήθειες πετρελαίου και ταυτόχρονα θα εξάγουν κιόλας. Η παραγωγή τους προβλέπεται πως θα ανέλθει κατά μέσον όρο σε 13,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, όπερ σημαίνει αύξηση σχεδόν ενός εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως εν συγκρίσει με το 2019.

Οι επενδυτές προβληματίζονται με την προβλεπόμενη εκτίναξη της ζήτησης για πετρέλαιο, η οποία θα επηρεάσει τις τιμές του φέτος, ειδικά ενώ εντείνονται οι πιέσεις για ανάληψη δράσης, ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. «Υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των αμερικανικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου εκ μέρους των επενδυτών, όταν ο κόσμος ενδιαφέρεται για τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον, στην κοινωνία αλλά και για το πώς γίνεται η διακυβέρνησή τους», παρατηρεί ο Γκρεγκ Σεαρνάου, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην PIMCO, υπεύθυνος για περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 15 δισ. δολαρίων στην αγορά εμπορευμάτων.

Η αμερικανική Διεύθυνση Πληροφοριών Ενέργειας προσδοκά πως οι τιμές του αργού κατά μέσον όρο θα διαμορφωθούν φέτος σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα του 2019 εξαιτίας της αύξησης των αποθεμάτων. Πέραν των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτιμάται πως η παραγωγή θα εξακολουθήσει να διογκώνεται στη Βραζιλία, στη Νορβηγία και στη Γουιάνα. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο αλλά βραχείας διάρκειας μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εγκατάσταση της Σ. Αραβίας και τις κυρώσεις σε Βενεζουέλα και Ιράν. Συγκεκριμένα, οι επιθέσεις κατά της Aramco τον Σεπτέμβριο ώθησαν το Brent άνω των 72 δολαρίων το βαρέλι, αλλά εντός δέκα ημερών υποχώρησαν, διότι η εταιρεία αποκατέστησε την παραγωγική διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή