Εντονες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Εντονες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την είδηση ότι με εντολή του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί. Την είδηση επιβεβαίωσε το Πεντάγωνο.

Συγκεκριμένα, ο Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της «Δύναμης Αλ Κουντς» («Ιερουσαλήμ») των Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, τα ξημερώματα σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας.

Εν μέσω της ανησυχίας για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 100 έκλεισε με απώλειες 0,02%. Οι μετοχές των εταιρειών ταξιδιού και ψυχαγωγίας κατέγραψαν πτώση κατά 1,7% και σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες ως κλάδος.

Οι ανησυχίες για την αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή έχουν οδηγήσει όλους τους κλάδους στο κόκκινο, εκτός από εκείνους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι οποίοι σημειώνουν άνοδο κατά 0,8%.

Σε αυτό το κλίμα, εξάλλου, ράλι σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή. Συγκεκριμένα, το Brent παραδόσεως Μαρτίου κατέγραφε αργά χθες το απόγευμα άλμα 3,6% στα 68,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχυόταν σε ποσοστό 3,55%, στα 63,38 δολάρια το βαρέλι.

Μόνο στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 που έκλεισε με ελαφρά άνοδο 0,24% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 με οριακή άνοδο 0,04%, έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αγορές, κλείνοντας με απώλειες 1,25%.

Ο δείκτης IBEX 35 της Μαδρίτης έκλεισε, άλλωστε, με απώλειες 0,46% ενώ ο FTSE MIB του Μιλάνου υποχώρησε κατά 0,56%.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του δείκτη κυκλοφορίας χρήματος Μ3 στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 5,6% από το ανοδικά αναθεωρημένο 5,7% του Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς τα νοικοκυριά παρέμεινε στο 3,5% τον Νοέμβριο, αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς επιχειρήσεις πλην του χρηματοοικονομικού τομέα υποχώρησε στο 3,4% τον Νοέμβριο από 3,8% τον Οκτώβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή